Najzanimljiviji sajt BalkanaMars led planeta
Snažne snežne oluje vladaju tokom noći na planeti Mars, navodi se u novoj objavljenoj naučnoj studiji .....

 

"Dobili smo dokaze postojanja snežnih oluja na Marsu" izjavio je Emerik Spiga, naučnik iz laboratorije za dinamičku meteorologiju i jedan od vodećih ljudi u istraživanju objavljenom u "Nature Geoscience"

Atmosfera Marsa je hladna i retka pa se oblaci čestica leda mogu formirati iako je količina vode u atmosferi zanemarljiva u odnosu na Zemlju. Sonda "Feniks" je 2008. otkrila da iz tih oblaka može pasti sneg.

Spiga je rekao da se u to vreme verovalo da čestice vode polako padaju od sopstvene težine.

Na osnovu modela Marsove atmosfere i oblaka leda, Spiga i njegove kolege su zaključili da je sneg izazvan jakim vetrovima i tako odbacili poetičnu sliku laganog padanja snega na "Crvenu planetu". Umesto ranije pretpostavljenih sati, pahulja padne na površinu za pet do deset minuta.

U istraživanju se navodi da su takvi fenomeni veoma prostorno ograničeni i dešavaju se samo u određenim periodima.

Čestice marsovskog leda su veoma male i ne liče na velike zemaljske pahulje. Količina snega koja se zadrži na tlu je prilično mala.

"Da smo na površini Marsa ne bismo videli veliki snežni pokrivač, već pre tanku i nestalnu ledenu koru. Nije moguće praviti Sneška Belića ni skijati na Marsu" dodao je na kraju Spiga.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala