Najzanimljiviji sajt Balkana0 euro karl marx
Novčanica sa likom Karla Marksa od "0 evra" duševila je turiste ali i ostatak sveta pa za nju  izdvajaju  čak i 3 evra. To je potvrdio i turistički odbor u Marksovom rodnom gradu Triru, u Nemačkoj,.... u kome su istakli da je ova novčanica iskočila na vrh liste najbolje prodavanih suvenira.

Ideja da se izda ovakva novčanica potekla je zbog 200. godišnjice  rođenja Karla Marksa, 5. maja, a za manje od mesec dana prodato je 5.000 ovih novčanica. Do sada je prodata u preko 100.000 primeraka.

"Niko nije očekivao da će ove novčanice postati toliko popularne", rekao je predstavnik za turizam i margeting iz Trira, dodajući da je upravo ova novčanica najprodavanija u odnosu na ostale suvenire

"0 evra - pravi serijski broj, zajedno sa svojom ljubičastom bojom posebno su očarale turiste iz Kine, gde je Marksova filozofija i dalje prisutna u ideologiji vladajuće komunističke partije u zemlji", objasnio je on.

Ideja o novčanicama od "0 evra" potekla je od francuskog preduzetnika Ričarda Fajla. On je bio inspirisan uspehom svog projekta kada je prodavao medalje kao suvenire.
0 euro Karl Marks novčanica
One su se prodale u preko 60 miliona komada i dizajnirane su u saradnji sa Parizom. Zbog toga je Fajl odlučio da kreira kao suvenire ove nove, viskokvalitetne novčanice 2015. godine.
"Svake godine nastojimo da kreiramo kolekciju koja odražava kulturni i turistički pejzaž u svim svojim različitostima, kako geografski tako i sektorski", rekao je Fajl.

Richard Faille je objasnio  da ove novčanice poseduju sve kao i one prave, tradicionalne. Kako je istakao, kvalitet je vrhunski, poseduju vodeni žig, holografsku zaštitu, efekat vidljiv pod UV zracima.

Upravo je ova pažnja za sve detalje privukla i očaralo kolekcionare. Na E-bay online prodavnici se plaćaju i do neverovatnih 3.000 dolara.!

"Svaka novčanica je jedinstvena, jer ima svoj serijski broj. Kolekcionari traže beleške sa brojem jedan ili šest nula. Postoje ljudi koji kupuju novčanice čiji se broj poklapa sa godinom u kojoj su rođeni", objašnjava Fajl.

Kako kaže, kolekcionari i biznismeni, imaju svoje sopstvene navike.

"Prikupljanje je strast, a sve što se tiče strasti je iracionalno", priznao je on ističući da nije ni čudnoi zbog čega je svet poludeo za ovakvom vrstom suvenira.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala