Najzanimljiviji sajt Balkanaastečki kalendar disk
Jedan od najpoznatih artefakata koji se nalazi u Antropološkom nacionalnom muzeju u Meksiku, je astečki disk. Ovaj disk je uklesan kao reljef.... na kamenoj bazaltnoj ploči, nakon pola veka dobio je novo značenje.

Reč je o disku prečnika gotovo četiri metra koji se uzbraja među najlepše reljefe iz perioda Asteka. Izvajan je negde oko 1511. godine po nalogu poslednjeg astečkog vladara Montezume Drugog (1502-1520)

Kada su prestoniocu Tenoktitlan osvojili španski konkistadori sa Kortesom na čelu, našli su ovaj disk na jednoj platformi u glavnom hramu.


Kada su španski osvajači sravnili astečku prestonocu, ovaj disk je nestao da bi bio pronađen zatrpan ispod glavnog trga u Meksiku 1790. godine, nedaleko od glavnog astečkog hrama gde su ga Španci prvi put videli.

Tada su mislili da je disk, težak 22 tone, sunčani sat, a da je lik u sredini astečki bog Sunca Tonatiuh.


Ima i danas arheologa koji prihvataju to tumačenje centralnog lika, ali arheolog Dejvid Stjuart sa Univerziteta Teksasa u Ostinu ima drugo mišljenje, koje je preneo američki dovomesečnik za arheologiju Arkiolodži za juli/avgust ove godine iz meksičkog časopis Arheolohija mehikana.

Ovim je otvorio novu diskusiju oko prelepog dela astečkih vajara, koje Meksikanci smatraju delom svog nacionalnog identiteta.

Stjuart tvrdi da je lik u sredini diska portret kralja Asteka Montezume koji je tu prikazan kao Bog Sunca. Ovaj arheolog uveren je da su Asteci svog vladara poistovećivali sa Bogom Sunca i da su često praktikovali da bogovima daju likove svojih gospodara.

To je portret, tvrdi Stjuart, jer na glavi ima kraljevsku krunu i poistovetili su ga sa bogom što inače u slučaju Montezume nije bio slučaj već je obično prikazan po strani kako nekom od bogova prinosi nešto na dar.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala