Najzanimljiviji sajt Balkana

Ilustracija:stare knjige
Istraživači sa Univerziteta Južne Danske,SAD, pronašli su otrovni arsen analizirajući tri renesansna rukopisa školske biblioteke....

Verovatno malo ko kao i istraživači, bi predvideli da će korice stranica koje su analizirali u potrazi za ostacima teksta rimskog prava i kanonskog zakona, biti prelivene zelenim pigmentom koji sadrži smrtonosni arsen.!

"Posmatrali smo ove tri retke knjige u laboratoriji s Iks-zracima jer je bibliotekar ranije otkrio da su srednjovekovni rukopisni odlomci, poput primeraka rimskog prava i kanonskog zakona, korišćeni za izradu pokrova"objašnjava Jakob Povl Holk, istraživač bibliotekarstva SDU i Kare Lund Rasmusen, vanredni profesor fizike i hemije

“Dobro je dokumentovano da su evropski knjigovesci u 16. i 17. veku reciklirali stare pergamente“. Dodao je Jakob Povl

Problem je bio što su sve korice knjiga bile prelivene u "debelom sloju" zelenom bojom koja je onemogućila čitanje skrivenog teksta ispod nje golim okom.

Tako su Holk i Rasmusen koristili tehniku ​​nazvanu mikro-rendgenska fluorescencija kako bi rukopise obasjali tankom svetlosnom niti, nadajući se da će istaknuti određene elemente (poput kalcijuma ili gvožđe) koji su “pečeni“ u temeljnom mastilu.

Umesto toga, pronašli su arsen.!

Arsen je prirodni element metaloida koji se nalazi širom Zemljine kore – međutim, u kombinaciji s drugim elementima poput vodonika i kiseonika postaje smrtonosna otrovan.

"Hemijski element  arsen je među najotrovnijim hemikalijama na svetu i izloženost može da dovede do različitih simptoma trovanja, razvoja raka, pa čak i smrti – napisao je Holk i Rasmusen.

Trovanje arsenom događa se prvenstveno preko gutanja (recimo, lizanjem prsta i okretanjem stranice kontaminirane knjige), ali neki od otrova mogu takođe da prodru dodirom i udisanjem. Budući da je bez ukusa i bez mirisa, arsen se hiljadama godina koristi kao otrov, napisali su istraživači.

Uprkos tome što je smrtonosan, arsen je nakratko bio odobren kao pigment za boje tokom 19. veka. To je rezultiralo proizvodnjom otrovnih postera, poštanskih markica, haljina i pigmenata boje.

Tokom godina kasnije, arsen je povučen iz šire upotrebe gde je dolazio u kontakt s mnogo ljudi kao hemijski element.Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1