Najzanimljiviji sajt Balkana

otkuda natpis na šlemu Jurija Gagarina

Da li ste se nekada zapitali otkud slova(natpis) SSSR (CCCP) na astro kacigi Jurija Gagarina? Pre istorijskog leta u svemir astronaut Juriji Gagarin se slikao sa astronautskim šlemom na glavi. Tako na nekim slikama on "nosi" na šlemu slova (natpis) CCCP  a na nekim ne. U nastavku otkrićete zašto je to tako...

Ustvari....misteriju o natpisu na astronautskom šlemu Jurija, je otkrila Marina Liceva, ruska blogerka i fotograf. Marina Liceva je otkrila zašto kaciga ruskog kosmonauta Jurija Gagarina na nekim fotografijama ima crvenim slovima ispisano SSSR, a na drugim je bela bez ijednog obeležja.

Pomenutu misteriju razotkrila je tako što je otišla u muzej u kojem se nalazi odelo koje je Gagarin nosio kada je išao u svemir. Kaciga Jurija Gagarina koja se nalazi u muzeju zaista ima ispisano SSSR, ali ovo obeležje nije oduvek tu bilo.Gagarinova kaciga nije imala slova čak ni dana kada je trebalo da odleti u kosmos i postane prvi čovek u svemiru, a način na koji su se slova tu pojavila je krajnje zanimljiv.

juri gagarin astro kaciga bez slova

Naime, Gagarin je već bio u autobusu koji ga je odvozio do rakete u koju je trebalo da se ukrca, kada je jedna od osoba u njegovom okruženju primetila da na sebi nema nijedan znak koji će ukazati na to iz koje zemlje dolazi.

Odmah nakon toga, jedan od oficira je iz džepa izvukao crveni marker i na kacigi napisao SSSR. Ostalo je postala istorija i  na kraju, sada znate ako vas neko pita odakle slova (natpis) na kacigi Jurija Gagarina. Zanimljiva priča zar ne?
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1