Najzanimljiviji sajt Balkana
Možda nekima ovo neće zvučati kao neka zanimljivost,ali za starije generacije ova priča će ih podsetiti itit na neka lepša vremena i jedan legendarni strip .Nadamo da to nekima neće smetati ipak na neki način zaslužuje ovakav tekst da se pojavi na sajtu "Zanimljivosti dana".Mnogi ne znaju ali ove 2012.godine, se navršava ....

40 godina od kada se na prostorima bivše SFRJ pojavila legendarna grupa TNT (Alan Ford) koja je osvojila  srca miliona mladića i devojaka( klinaca i klinceza) širom tadašnje Jugoslavije

Scenarista Lučijano Seki i crtač Roberto Raviola, poznatiji pod pseudonimima Magnus i Maks Bunker,daleke 1969. godine u maju mesecu u Italiji pokrenuli su strip "Alan Ford”. Radnja se dešava u gradu Njujorku( dobro nam poznatoj cvećari ) gde se kroz avanture ekipe TNT ismevaju kapitalizam,rasizam i druge osobine USA društva, ali i totalitarizam tadašnjih zemalja istočnog bloka.  

U bivšoj Jugoslaviji "Alan Ford" je "počeo život" kada je zagrebački "Vjesnik" 1972. godine objavio prve brojeve sa prevodima i adaptacijom na hrvatskosrpski jezik.(op.aut. sa hrvatskim naglaskom neponovljivo) Na veći uspeh se pojavio  u 25. broju kada se pojavio Superhik, antiheroj koji krade od siromašnih da bi davao bogatima.

Ogroman uspeh kao u SFRJ "Alan Ford" nije postigao ni u jednoj drugoj državi,ni u Italiji. Naprotiv - u Francuskoj i Brazilu, na primer, nije opstao na tržištu više od dva-tri broja.Za to je sigurno najzaslužniji genijalni prevodilac Nenad Briksi, koji je jedinstvenim stilom i prepoznatljivim, britkim jezikom u dijaloge junaka uneo crni humor kakav čitaoci dotad nisu čuli.Rođen 1924. u Varaždinskim Toplicama,

Briksi je tokom života prodefilovao kroz karijeru novinara, romanopisca, komediografa i urednika i pokretača mnogih časopisa. Kada je umro u Zagrebu 1984. godine, jedna era otišla je u legendu.
Čak i scenarista stripa Lučijano Seki, poznatiji pod pseudonimom Maks Bunker, smatra da je Briksi jedan od retkih prevodilaca koji su uspeli da dočaraju crnu satiru kojom su obeleženi priča i strip "Alana Forda".

Alan Ford se zamera Titu
U krugovima ljubitelja stripa veoma je popularan broj “Alan Forda” u kojem se ekipa TNT susreće sa Josipom Brozom Titom, a koji je u SFRJ tada bio zabranjen. Marijan Matić Max, jedan od najvećih kolekcionara stripova na ovim prostorima, u svojoj kolekciji ima čak četiri primerka retkog broja u kojem se Broj 1 zamera drugu Titu.

U svojoj kolekciji imam nekoliko primeraka koje sam skupio tokom godina od kolekcionara širom zemlje, i to su verovatno i jedini koji postoje. Ovaj broj je s Titom je u bivšoj Jugoslaviji bio zabranjen - kaže Matić.

Kultni prvi broj Alan Forda
Naš populani glumac Dragan Vujić-Vujke jedan je od vernih fanova stripova “Alan Ford”. Devedesetih godina pokrenuo je i incijativu za istoimenu predstavu koja je igrana više od sto puta u pozorištu na Terazijama.
- Sećam se kako smo još kao deca čekali ispred trafike da stignu stripovi iz Hrvatske,da bismo još pre škole mogli da pročitamo najnovije dogodovštine našeg omiljenog junaka.Dugo sam imao čitavu kolekciju stripova,redovnih izdanja i specijala, ali sam, na žalost, morao da ih prodam. Voleo bih da obnovim tu kolekciju, ali i da ponovo pokrenem predstavu “Alan Ford” koja već dugo nije na repertoaru pozorišta. Čuo sam čak da se sprema i film o "Alan Fordu", a ako ta ideja uspe, biću sigurno u prvim redovima bioskopa - kaže glumac Vujke.


Na žalost fanova grupe TNT "Alan Forda" Nenad Briksi i Magnus nisu više među živima, ali Maks Bunker i dalje ne odustaje od novih avantura koje svakodnevno piše. “Alanfordovci” širom sveta sa njim održavaju duh stripa pod parolom: “Kaniš li pobjediti, ne smiješ izgubiti”.

A na raodst svih ljuitelja legendarnog stripa "Alan Ford" ko bude svraćao u Milano u Italiju,brojevi “Alan Forda” i dan danas mogu da se kupe u prostorijama "Maks Bunker presa".Cena unikatnog prvog broja sa naslovom "Grupa TNT" je 250 evra. A stranicu unikatnih crteža Magnusa i Bunkera ljubitelji stripa plaćaju i po 200 evra.  
izvor:blic.rs

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala