Najzanimljiviji sajt Balkana

najveći insekti
Kad se spomenu insekti kod većine se javi asocijacija na male insekte poput komaraca, muva, osa, pauka ili leptira.Znamo da je takve male insekte možemo ubiti ubiti jednim prstom Međutim, ako zavirimo u druge delove sveta, poput Brazila, Malezije ili Afrike, tamo je stanje sa insektima malo drugačije....

Tamo su insekti malo veći od onoga što mi imamo ( zamišljamo) u našim glavama.Tamo u tropskim predelima postoje insekti koji nose pridev" gigantski" ali svi ovi gigiantski insekti da vas ohrabrimo su bezopasna mala stvorenja... Koji su to najveći insekti na svetu saznajte iz narednih redova....

Titanus giganteus
titan buba

Titanovo stanište se nalazi u Amazonskoj prašumi, a seže do Kolumbije, Ekvadora i Perua.odrasli primerak može dostići cenu od preko 500 dolara.Njihova impresivna klešta su dovoljno jaka da polome olovku ili nanesu ozbiljnu povredu jer mogu narasti do 17 centimetara u dužinu! O ovom insektu jednom pisali na našem sajtu o njoj a ceo članak možete naći OVDE

Megasoma elephas


Megasoma elephas

Iz iste vrste kao popularniji skarabej (Scarabeidae), ovaj “slonovski” insekt ukupno raspolaže sa tri roga, od kojih su dva na glavi. Rogovi im služe za obračunavanje sa suparnicima, a sve kako bi snagom i umećem privukli  ženku ili osigurali zalihu hrane. Hrane se uglavnom drvetom i otpalim voćem s tla. Mogu narasti 7-12 centimetara, s tim da su mužjaci 2-3 puta veći od ženki. Moguće ih je videti u južnom Teksasu, Meksiku, južnoameričkim prašumama, i u delovima Australije. Nažalost, stanište im uništava razaranje prašuma.  Možda će vam biti poznato da su Megasome sudelovale i u Pentagonovim naučnim eksperimentima – na Univerzitetu Berkley u njih ugradili elektrode, pomoću kojih su kontrolisali njihovo ponašanje u letu. Život im nije dug, tek nekoliko meseci, pa se oni s većim rogom zasigurno osećaju sretnijima.

Macrolyristes corporalis
Macrolyristes corporalis

Ako vas izgled ovog neobičnog stvorenja užasava, ne brinite, ovo  je "nežni džin", najveće vrste skakavaca na svetu. Skakuću po šumovitim planinama tropske Malezije, gde preko dana jednostavno miruju, kako bi izbjegli grabljivce. Noćni život im se svodi na potragu za ženkama, koje zovu glasnim, visokim zvukom nalik zviždanju. U rodu su sa skakavcima, ali im krila više liče na listove, dok su ticala mnogo duža. Takođe, dok neki i dalje glume vegetarijance, drugi primjerci love manje insekte.

Goliathus regius
Goliathus regius

Goliathus regius mogu se sresti u tropskim šumama Afrike ako vam se na putu  isprečiti ovaj neobični veliki insekt u verovatno u potrazi sočnim sokom drveta ili komadom voća. O njihovom razvoju se ne zna mnogo, ali su neki primerci uspešno uzgojeni u zatočeništvu, othranjeni su sa mačjom i psećom hranom.! Uz 100 grama težine i 11 centimetara dužine, čak bi i iskusna mačka imala problema s ovom “bubicom”. Ukoliko padne u zarobljeništvo, može preživeti i do godinu dana. Dobro je oklopljen prvim parom krila, naoružan malim kandžama, a mužjaci imaju i rog u obliku slova Y. Golijat je naročito poznat po svojim maštovitim “ratnim” šarama.

Macropanesthia rhinoceros
Macropanesthia rhinoceros

Žohar je verovatno svima najomraženija buba. Šta bi rekli za onu koja nosi u pridjev “gigantski”? Ova vrsta živi u Australiji, najčešće u tropskim područjima Queensland, a može težiti i do 35 grama. Osim što naraste do 8 centimetara dužine, može doživeti i duboku starost i do 10 godina. Za razliku od drugih vrsta žohara, ova nema krila i ne smatra se štetočinom, već naprotiv, malim baštenskim pomoćnikom. Uglavnom se gosti na trulom lišću (preferira eukaliptus), ali reciklira i sve ostalo od otpada. Kad mu dosadi, vraća se u podzemlje, putem tunela koji mogu biti duboki i do jednog metra!

Solifugae
Solifugae

Pauci, mnogi imaju fobije od njih fobija! Pripadnici ove vrste poznati su i pod imenima poput “camel spider”, “wind scorpion” ili “sun spider”, a toliko je i urbanih legendi o njihovim navikama i napadima. Mit o ovom insektu je započeo tokom Zalivskog rata, urbani mit kaže... da je dečko ostao bez ruke nakon što ga je napao pauk koji se kretao brzinom od 50 km/h, vrišteći prilikom napada.?!  Drugi mit kaže da mogu narasti do veličine frizbija, ali nastavlja se s podatkom da otrov ovog pauka deluje kao anestetik, da mogu skočiti i metar u vis, da su ime dobili zbog toga što jedu utrobe deva i da jedu ljude dok spavaju (a oni to ne osjete jer – anestetik). A ono što kaže nauka je maksimalna brzina oko 15 km/h, što je zaista brzo, mogu da narastu do veličine od 12 cm, a ime ima veze čisto s tim što žive u pustinji, poput deva. Inače, ne poseduju otrov, a ugriz u nekim slučajevima može biti opasan, ako se razvije infekcija.Hrane drugim manjim životinjama. Takođe, pomalo razočaravajuće, ovi pauci ne pletu mreže. 

Megaphasma denticrus
Megaphasma denticrus

Male grančice s nogama, za njih ste svi čuli, obično su vrlo neprimetni i deca ih vole. Sve dok u ime ne ubacite “mega” i povećate ih na 50 centimetara, u slučaju najveće vrste, Pharnacie kirbyi. Majstori su kamuflaže i odlično glume deo drveta ili grma, u zavisnosti od vrste na kojoj žive.Divovska grana s nogama u doba dinosaura verovatno se družila s divovskim vilinim konjicem, koji je imao raspon krila od jednog metra.!

Deinacrida fallai
Deinacrida fallai

 Ime Deinacrida na grčkom znači “užasni skakavac”. Weta je naziv za oko 70 endemskih vrsta buba s Novog Zelanda, od kojih nijedna nije najprivlačnije stvorenje s ove liste. Ipak, čak 11 divovskih vrsta predstavlja odličan primjer gigantizma uzrokovanog izolacijom na ostrvu. Govorimo o dužini od oko 10 centimetara, bez nogu i ticala. Jedna uhvaćena ženka je dosegla neverovatnih 70 grama, čime bi posramila ne samo divovskog žohara već i vrapca.

Attacus atlas
Attacus atlas

Attacus atlas tropski moljac obično živi na području jugoistočne Azije i predstavlja najveću vrstu moljca na svetu. Površina krila kod pojedinih primeraka je i 400 kvadratnih centimetara, dok im je raspon 25-30 centimetara, s tim da su ženke veće i teže. u Kini ih zovu i “zmijska glava”, zbog karakterističnog oblika vrha gornjih krila, koji podsjeća na zmiju. U Indiji ih uzgajaju zbog svile, no ne u komercijalne svrhe, jer su niti koje proizvode kraće i istrgane. Takva svila je smeđe boje i podseća na vunu,smatra se da je izdržljivija i poznata je pod imenom fagara. Na Tajvanu njihove kukuljice se nose kao torbice?!
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1