Najzanimljiviji sajt BalkanaAntarktik kontinent
Studija koju je predvodio Australijski nacionalni univerzitet oko Mont Erebusa, aktivnog vulkana na ostrvu Ros otkrila je dugačak sistem pećina time se stvara mogućnost postojanja toplih oaza ispod leda Antarktika!....
Pećine koje je izdubila para aktivnih vulkana su osvetljene i dostižu temperaturu od oko 25 stepeni Celzijusa što ako smo rekli otvara mogućnost postojanja čitavog ekosistema flore i faune duboko ispod zamrznute površine Antartika!

Vođa istraživanj Keridven Frejzer kaže da su forenzičke analize uzoraka tla iz pećina pokazale intrigantne tragove DNK algi, mahovina i manjih životinja.

Iako je većina tog materijala slična onom koji je pronađen drugde na Antarktiku, neki uzorci nisu mogli u potpunosti da se identifikuju, što otvara uzbudljivu mogućnost da u svetu večnog leda postoji život kakav dosad nismo mogli da vidimo.


"Rezultati nam daju uvid u to šta možda živi ispod leda na Antarktiku. Sledeći korak je da ih izbliza osmotrimo i otkrijemo da li tamo ima života" kaže Frejzer.

Ona smatra da bi zbog toplote vulkana u pećinama mogli da postoje dobri uslovi za život, "dovoljni da se osećate prijatno u majici kratkih rukava".

Njen kolega, Čarls Li sa Univerziteta Vaikato u Novom Zelandu, kaže da takvi sistemi možda postoje širom Antarktika, jer je poznato da u toj regiji ima mnogo vulkana.

Uprkos tome što je istraživanje takvih sistema vrlo komplikovan poduhvat, naučnici ističu da je to važna misija. Njihova studija objavljena je u časopisu "Polar Biology".

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala