Najzanimljiviji sajt Balkana

Ilustracija:Ljubav u krevetu
Vrlo jak orgazam kod jednog 29-godišnjeg nemenovanog mladića iz Velike Britanije koji je usledio posle seksa, rezultirao je odlaskom u bolnicu jer je kasnije kako se ustanovilo izgubio vid na jedno oko!...

Međutim, lekarima nije bio jasan uzrok iznenadne slepoće pa su ga pustili kući bez konkretne dijagnoze i s uputom da se vrati na kontrolu za tri dana.

Posle tri dana kada je doašao u bolnicu lekari su shvatili da je kod mladića došlo do tzv. Valsalva manevra

Valsalva manevar je određena kombinacija napetosti u abdominalnim mišićima i zadržavanja daha - tada se stvara pritisak na zatvoreni dušnik zbog čega raste i pritisak u plućima.

Taj pritisak rezultirao je pucanjem kapilara u očima.

Svoje iskustvo lekari su objavili na portalu "British Medical Journal" i tamo su priznali da je dijagnoza u početku bila malo nejasna pa su rekli muškarcu da dođe za tri dana na posmatranje. Tada su pacijentu postavili direktna pitanja o seksualnoj aktivnosti.

" Priznao je kako je veče pre pojave simptoma imao intenzivan seksualni odnos. To je dovelo do pojave postkoitalne Valsalva retinopatije. Reč je o stanju koje, a prognoze su optimistične" stoji u njihovoj objavi.

Hematolozi su dodali da Valsalva manevar može dovesti i do gubitka pamćenja jer se privremeno može prekinuti dotok krvi u središnji deo mozga.

Smatra se da Valsalvin manevar uzrokuje amneziju kod jedne od 10.000 osoba, a u jednom je slučaju uzrokovala napuknuće krvne žile u vratu.
Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Mobi aplikacija Zanimljivosti Dana

Preuzmite našu mobilnu
android aplikaciju 
DOWN

Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2018 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala