Najzanimljiviji sajt Balkana

Ferdinand Ševal palata Le Palais ideal  FOTO:wikipedia

Znate li onu pesmu "Kamen po kamen palača" ona se u jednom poštaru, dogodila u stvarnosti.... Poštar Ferdinand Ševal iz Frnacuske 1879. godine počeo je da stvara arhitektnosko čudo palatu od kamenćića "Le Palais idéal"...

Ferninand se 1879.godine spotaknuo o kamen, ta naizgled sasvim obična nezgoda mu je u potpunosti promenila život. Tako je poštar Ševal svaki dan naredne 34 godine, skupljao kamenčiće dok je raznosio poštu, pa je od njih počeo da gradi kuću - palatu

Nakon 34 godine, oko 65.000 sati rada, i svakodnevnog sakupljanja kamenčića na svom putu, Ševal je ostvario svoj san i izgradio neverovatno arhitektonsko remek-delo palatu "Le Palais idéal" u prevodu "idealana palata" u malom mestu Hauterives na jugu Francuske


Ferdinand Ševal palata Le Palais ideal
Na kraju je izgradio masivnu palatu od kamenja i šljunka koja je privukla pažnju umetnika među kojima je i Pablo Pikaso, a sada tu palaltu poseti  oko 120.000 posetilaca svake godine.

Ševal je napustio školu kada je imao 13 godina, oženio se, i zaposlio kao poštar u gradiću u Francuskoj. Godine 1879. dok je raznosio poštu, spotakao se o kamen i umesto da nastavi dalje, sagao se, podigao ga i poneo ga sa sobom. Kamen mu je izgledao neobično lep, pa ga je odneo kući i uskoro postao opsednut njime.
Poštar Ferdinand Cheval graditelj palate
Sledećeg dana, zastao je na istom mestu, razgledao okolo i primetio da tu ima još lepog kamenja koje je počeo da sakuplja, i ne sluteći da će oni postati temelj za njegovo životno delo.

Ševala su ovi kamenčići podsećali na san koji je imao kao dete, u kojem izgradio dvorac od istog kamenja koje je našao na putu – i jednog dana, odlučio je i da ga ostvari. Napraviće palatu inspirisanu pričama iz Biblije, u stilu arapske i alžirske arhitekture, prenosi cdm.me.
Ferdinand Ševal palata Le Palais ideal
Počeo je od fontane.... a zatim je dodao jednu prostoriju. Nakon toga je napravio egipatsku grobnicu, orijentalnu pagodu, egipatski hram, i tri Diva koji podsećaju na one sa Uskršnjeg ostrva.

Zatim je dodao je Hindu hram, srednjevekovni evropski dvorac i džamiju. Prvobitno je imao nameru da gradi grobnice za sebe i za svoju ženu, ali par nije sahranjen u njima.

Kamen po kamen, Ševal je izgradio svoju palatu koju je nazvao Idealna palata bez ikakvog znanja o arhitekturi ili zidanju.

Ovaj projekat koji je napravio iz čiste ljubavi mu je omogućio da na neki način prevari smrt, jer palatu danas poseti više od 120.000 ljudi, iako su ga u vreme dok ju je gradio mnogi ismevali.

izvor:cdm.me / zanimljivostidana.com
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1