Najzanimljiviji sajt Balkana

Ilustracija:Avio prtljag putnika
Mnogim putnicima koji lete avionima po svetu  najveći strah naravno, posle pada jeste da vam aviokompanija ne izgubi prtljag. U većini slučajeva aviokompanije torbu pronađu posle 24 sata, i vrate vlasniku .Ali šta se desi sa onim koferima koji se zauvek izgube? Pa....


...verovali ili ne, većina izgubljenih kofera završi u ogromnoj prodavnici u malom gradu u Alabami. Centar nepotraženog (izgubljenog) prtljaga u Skotsburu je raj za sve one koji vole polovne stvari.

Još 1970. godine čovek po imenu Dojl Ovens zaputio se u Vašington u pozajmljenom pikapu, 300 dolara u džepu i genijalnom idejom. Za te pare kupio je na slepo nekoliko torbi, nameren da ih proda u dvorištu svoje iznajmljene stare kuće.

Poslovni poduhvat odmah se pretvorio u veliki uspeh, a Dojl, njegova žena i dva sina postali su vlasnici najveće prodavnice izgubljenog prtljaga u Sjedinjenim državama.

Tokom pet decenija Dojl je učvrstio svoje veze sa avio i transportnim kompanijama širom zemlje i naučio da strpljivo čeka dok duge i komplikovane procedure oslobode izgubljene torbe.


A u njima je nalazio svakakvo blago! Pa i bukvalno, jer jer jednom iz odeće izvukao 40.95-karatni smaragd! Drugi put, urnu sa ljudskom pepelom. Potom egipatsku pogrebnu masku, 4.000 godina staru mumiju sokola i oklop.

Danas se Dojlova radnja prostire na 3.700 kvadratnih metara prostora, tj. na ceo jedan blok. Osim što je prodavnica, to je i turistička atrakcija, koju svake godine posete milioni gostiju.


Ako mislite da ste torbu izgubili negde u Engleskoj, "Grizbi" u Tutingu (naselje u Južnom Londonu) mogao bi da bude vaša sledeća destinacija. Torba koju niko ne potražuje nakon 90 dana tamo se proda, a ceo profit odlazi u dobrotvorne svrhe.

Lufthansa se sa vašim torbama oprašta nakon tri meseca. One se potom neotvorene iz Frankfurta prevoze svakog meseca u neki drugi grad, gde ih na velikim aukcijama ljudi kupuju na slepo.

Rimski aerodrom Leonardo da Vinči jednom godišnje organizuje aukciju neotvorenih i nepotraženih torbi, a iako ne znaju šta će naći u koferima, kupci mogu da pazare i neke nezapakovane, a zaboravljene stvari - dosada su to bile daske za surfovanje, kanu, dečija kolica...
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1