Najzanimljiviji sajt Balkana futurolog Rej Kurcvel
Ray Kurzweil je jedan od najpoznatiji svetskih futurologa.Bil Gejts je za Reja rekao  kako je on "najbolja osoba koja može predvideti budućnosti veštačke inteligencije!"....

Osim predviđanja vezana uz AI, Kurzweil je tokom posljednjih 20 godina odlično predvideo brojne događaje i stvari koje danas koristimo,njegova predviđanja su fantastična ali i važni podsetnici da živimo u najuzbudljivijem vremenu u ljudskoj istoriji.

On je tako početkom devedesetih predvideo kako će računar do 1998. pobediti svetskog šahovskog prvaka, kako će računari do 2010. moći odgovarati na pitanja na temelju informacija koje će bežično skupljati s interneta, predvideo je da ćemo razgovarati s računarima i davati im glasovne naredbe (Siri, Google Now itd.), predvideo je proširenu stvarnost i brojne druge stvari koje su se ostvarile.

Rej Kurcvel je predvidio i računare koji će biti integrisani u naočale (kao što je danas Google Glass) te softver koji će moći prevoditi govor u realnom vremenu (Skype Translate). Upravo zbog njegovih dosadašnjih uspešnih predviđanja, zanimljivo je pratiti njegova razmišljanja o budućnosti

ovo su neka od njegovih predviđanja za sledećih 25 godina:

Do kraja ovog veka naočale će prenositi sliku direktno na rožnnjaču.

Deset terabajta računarske snage koštaće oko hiljadu dolara.

Tokom 2020-ih godina nestaće većina bolesti jer će nanoboti koji će se ubrizgavati u telo postati pametniji od medicinske tehnologije koja se koristi. Turingov test postat će prolazan, a autoputevima će voziti automobili kojima će upravljati računari, odnosno softver.

Do 2030.-ih osećaj virtualne stvarnosti postaće sto posto stvaran, a do kraja veka svoje ćemo misli moći upload-ovati

Do 2040.-ih nebiološka inteligencija biće milijardu puta sposobnija od biološke inteligencije (odnosno ljudi), a nanoroboti moći će proizvoditi hranu iz vazduha?!

Do 2045. moći ćemo višestruko povećati našu inteligenciju povezivanjem neokorteksa s neokorteksom u oblaku

Iako se većina njegovih predviđanja danas čini kao naučna fantastika, treba napomenuti kako veliki broj tehnoloških kompanija poslednjih godina ulaže veliki novac i sredstva u razvoj veštačke inteligencije, tehnologije za proširenu stvarnost i virtualnu realnost poput Facebooka, Googlea, Microsofta

Takođe, putevima SAD-a već se godinama testiraju automobili kojima ne upravlja čovek, već računar, a roboti su svakim danom sve napredniji i mogu obavljati sve komplikovane zadatke. Google veliki novac ulaže i u zdravstvo, odnosno razvija male robote koji bi trebali 'patrolirati' našim organizmima i o svim anomalijama obaveštavati pametne satove i telefone kako bi se eventualni problemi i bolesti mogli lečiti u početku, pre nego se razviju, a konačan cilj ekipe poput Larrya Pagea jeste – besmrtnost.

Na svim ovim činjenicama, kao i na Mooreovom zakonu i eksponencijalnom razvoju tehnologije, Ray Kurzweil bazira svoja predviđanja, a s obzirom da je u dosadašnjim predviđanjima bio prilično tačan, može se očekivati i da će se veliki deo sadašnjih predviđanja u budućnosti ostvariti.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala