Najzanimljiviji sajt BalkanaUmetnička ilustracija Slepi miš
Na Novom Zelandu pronađeni su fosilni ostaci džinovskog slepog miša starog oko 19 miliona godina koji je na tim prostorima živeo a koji je bio tri puta veći od svog današnjeg slepeg miša!....

Praistorijski slepi miš je leteo i mogao je da hoda po zemlji na četiri šape i kopa u potrazi za hranom – biljkama i sitnim kičmenjacima.

Ostaci koje je pronašao međunarodni tim naučnika - arheologa pripadaju porodici slepih miševa koji su nekada živeli u južnim delovima Australije, Novog Zelanda, Južne Amerike i verovatno Antarktika,izjavila je Sju Hand sa Univerziteta Novog Južnog Velsa, koja je i autorka studije objavljene u časopisu "Scientific Reports"

Zubi i kosti ove životinje otkriveni su u blizini Sent Batana, u središtu Južnog ostrva Novog Zelanda, na lokaciji na kojoj istraživači rade već 16 godina.

"Njeni specifični zubi i veličina njenog tela pokazuju da je imala drugačiji režim ishrane nego današnji slepi miševi, odnosno da je mogla da jede biljke, ali i sitne kičmenjake, što više podseća na način ishrane nekih od njenih južnoameričkih rođaka. To se više ne može videti na prostorima Australije i Azije", izjavila je Hand.


Životinja odnosno džinovski slepi miš  nazvan je  "Vulcanops jennyworthyae", prema Dženi Vorti - naučnici koja je pronašla njen fosil - i Vulkanu, rimskom bogu vulkana i vatre, što upućuje i na tektonski karakter Novog Zelanda.

"Ova neobična životinja spada u najčudnije fosile koji su ikada pronađeni", rekao je Alan Tenison, novozelandski član tima, koji čine i australijski, britanski i američki naučnici.

Kako je objasnio, ova nova vrsta slepog miša srodna je kratkorepom slepom mišu sa Novog Zelanda, iščezlim australijskim vrstama i američkim "vampir" slepim miševima, što govori da su slepi miševi koji su nekada živeli na kopnu bili rasprostranjeniji.

Na istoj novozelandskoj lokaciji pronađene su i druge vrste životinje kakvih danas nema, kao što su ptice koje ne lete, žabe, papagaji, golubovi, kornjače i krokodili.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala