Najzanimljiviji sajt Balkana

Nikola Tesla slavnmi naš is vetski genije
Pronađena su dva izgubljena pisma slavnog svetskog naučnika i genija Nikole Tesle, reč je o pismima koja je veliki naučnik uputio Radoju Jankoviću, generalnom konzulu Kraljevine Jugoslavije u New Yorku...

U pismima Tesla piše o Mihailu Pupinu, njegovoj bolesti i želji da ga poseti u bolnici, a pronađena su pre nekoliko dana!


Ii uz veliki napor otkupljena za muzeje ovog Udruženja zahvaljujući zalaganju Viktora, Branislava i Gorice Lazić kao i Aleksandre Ninković Tašić, Miloša Jankovića (osnivača „Adligata“) i časopisa Nedeljnik prenosi vest agencija Tanjug
tesla originalno zagubljeno pismo- koverta  Foto: Udruženje AdligatPrema rečima Viktora Lazića, osnivača "Adligata", ovi artefakti su od izuzetnog značaja za srpsku kulturu, pisani su jasnim ćiriličnim pismom, a iz njih se vidi veoma blizak i brižan međusobni odnos Tesle i Pupina.


"Pisma na više načina menjaju poznatu istoriju odnosa ova dva naučnika i potvrđuju njihovu bliskost, dok u potpunosti demantuju priču o mirenju na samrtničkoj Pupinovoj postelji, pošto je očigledno da, u trenutku pisanja pisama, tri meseca pre Pupinove smrti, sukoba između dvojice velikana nije ni bilo, već jedino želje da se što pre sretnu", kaže Lazić
.

tesla orginalno zagubljeno pismo Foto: Udruženje Adligat                       

(kliknite za uvećanje) 
PREPIS PISAMA
 


New York dec. 28. 1934

Dragi gosp. Janković:

Vaše današnje pismo oduzelo mi je veliki teret sa ramena. Opet Vam zahvaljujem.

Više sam puta mislio da posetim gosp. Pupina jer sam osvedočen da bi mu mogao pomoći. Po svoj prilici on se je otrovao sa mokrom kiselinom. Edison je isto tako postradao. Njegovi doktori nisu znali kako da ga leče i on je umro od gladi. Činio sam sve što je bilo moguće da mu se život produži ali doktori nisu hteli da me slušaju.

Vaš odani

Nikola Tesla

Beleška Radoja Jankovića na poleđini pisma:

Ovde g. Tesla govori (nečitko: verovatno pravni termin) o odlaganju njegovog duga kasi gen. konzulata.

New York jan. 12. 1935

Dragi i mnogopoštovani gosp. Janković

Priznajući Vaše uvaženo pismo od 11. jan. opet Vam zahvaljujem na usluzi. Ja sam mislio da naš generalni konzul ima neograničen fond na raspoloženje!

Što se tiče posete gosp. Pupinu koju ste mi saopštili u Vašem 31. pismu od 2. jan. jedini razlog je moja želja da mu pomognem. Kako sam Vam već prije kazao on je otrovan sa mokrom kiselinom tako da mu je čitavo telo kao pršut (cured ham) i usled toga dobio je ulser u stomaku koji, ako se dugo zanemari, može postati najgora vrsta raka jer je površina od ulsera velika. Ja sam osvedočen da ako ima voljne sile on bi se mogao podobro izlečiti. Nu bojim se da nema dosta voljne snage radi velike spolne prekomernosti. Kažu mi da uvek jede i pije kao da je zdrav i, dakako, ide od goreg do gorega.

Sa odličnim poštovanjem ostajem

Vaš Nikola Tesla

Beleška Radoja Jankovića na poleđini pisma:

(nečitljivo) sam g. Tesli pismo od 2 - I - 35 g., da sam javio g. Pupinu da se g. Tesla interesuje njegovim zdravljem i da veruje da bi ga izlečio i da mi je g. Pupin rekao da bi se mnogo radovao da vidi g. Teslu; da žali što zbog slabih nogu ne može sam posetiti g. Teslu.                                        

Pisma će biti dostupna istraživačima u prostorijama „Adligata“ od ponedeljka, a udruženje Adligat očekuje pomoć nadležnih institucija na njihovoj konzervaciji i zaštiti.Zbog novonastale situacije u svetu sa Koronom, smanjene su vesti o zanimljivostima na svetskim portalima , pa tako i na našem sajtu .Veoma teško doći do nekih novih dnevnih zanimljivosti Hvala na razumevanju.Hvala što nas čitate i podržavate naš sajt
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1