Najzanimljiviji sajt Balkana

mesec zemljin satelit (površina)
Ruski naučnici predlažu da se prva misija automatske međuplanetarne stanice na Mesec u istoriji savremene Rusije odloži za 2021. godinu. ...

Ovaj predlog je izneo Savet Ruske akademije nauka za kosmos, prenose ruski mediji.


"Treba predložiti državnoj korporaciji 'Roskosmos' da lansiranje kosmičkog aparata Luna-25 odloži za jun-oktobar 2021. godine, uzimajući u obzir rokove izrade instrumenta 'Bius-L' i nepovoljne balističke uslove za postavljanje aparata u Mesečevu orbitu 2020. godine" navodi se u dokumentu.

Ranije je u intervjuu za list "Ruska gazeta" direktor "Roskomosa" Igor Komarov istakao "Osnovu ruskog lunarnog programa čini lansiranje tri automatske stanice u periodu od 2019. do 2025. godine.

Prva stanica "Luna-25" (Luna-Glob) posle 43 godine nastavlja naš program istraživanja Zemljinog prirodnog satelita. 
Njen zadatak je razvoj tehnologije sletanja i istraživanje Mesečeve površine u rejonu Južnog pola.
mesečeva površina
Druga stanica "Luna-26" (Luna-Resurs) je orbitalni aparat za proučavanje Meseca na daljinu i obezbeđivanje veze sa aparatom na njegovoj površini. Treća stanica "Luna-27" (Luna-Resurs-1) je sonda koja sleće na površinu Meseca radi istraživanja i razvoja tehnologije za osnivanje stalne baze na Mesecu, kao i radi proučavanja regolita i egzosfere.


Lansiranje četvrtog aparata "Luna-28" (Luna-Grunt) biće realizovano posle 2025. godine. Njegov zadatak je da na Zemlju donese uzorke Mesečevog tla sa dubine od dva metra u izvornom stanju, prvi put u istoriji proučavanja Zemljinog satelita, piše Ruska reč.

Što se tiče konkretno stanice "Luna-25" Igor Komarov je rekao:
"Malo nas je zadržala spoljna situacija sa isporukama nekih instrumenata za "Lunu-25" od stranih partnera, ali činimo sve da ispoštujemo postavljene rokove."

Direktor "Roskomosa" je istakao da sa optimizmom gleda na organizaciju zajedničkih misija na Mesec, što je važan i perspektivan pravac razvoja.

Mesečev program obuhvata i osnivanje orbitalne lunarne stanice (DSG) u okviru međunarodne saradnje do 2026. godine, dok će u perspektivi posle 2030. godine biti osnovana i lunarna baza. U tom pravcu ruski stručnjaci ozbiljno sarađuju sa kineskim kolegama i imaju veliki broj planova.

U januaru ove godine je saopšteno da su naučnici promenili mesto predstojećeg sletanja Mesečeve stanice "Luna-25". Ona treba da sleti u blizini Južnog pola Meseca, severno od kratera Boguslavskog, a ne u sam krater, kako je prvobitno planirano.

Ovo mesto je izabrano među više od deset razmatranih varijanti. Novi rejon ima povoljan reljef i Sunce ga dobro osvetljava. Pretpostavlja se da tlo na tom mestu sadrži priličnu količinu leda. "Luna-25" treba da proveri ovu pretpostavku.

Po mišljenju eksperata, stanica treba da pronađe mesto za buduću orbitalnu bazu sa posadom, a led je potreban kako bi se ekspedicija snabdevala vodom i raketnim gorivom.Zbog novonastale situacije u svetu sa Koronom, smanjene su vesti o zanimljivostima na svetskim portalima , pa tako i na našem sajtu .Veoma teško doći do nekih novih dnevnih zanimljivosti Hvala na razumevanju.Hvala što nas čitate i podržavate naš sajt
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1