Najzanimljiviji sajt Balkana

ruzicasti dijamant Pink Legacy
Britanska aukcijska kuća "Kristi" stavila je na aukciju  i uspešno prodala ružičati dijamant "Ružičasto nasleđe" (engl. Pink Legacy) po ceni....

za više od 50 miliona dolara, čime je oboren svetski rekord kad je reč o ceni ružičastog dijamanta po karatu. Ovom aukcijskom prodajom  ovaj dijamant "Pink Legacy" postao najskuplji na svetu!


Skupoceni dijamant, na jesenjoj aukciji koju je ova aukcijska kuća organizovala u utorak u Ženevi, kupio je poznati draguljar Hari Vinston, saopštio je "Kristi"

"Kristi" je očekivao 30 do 50 miliona dolara za dijamant od oko 19 karata, četvrtastog objekta, inače najveći luksuzni ružičasti dijamant koji je ikada obrađen.

Dijamant je, zapravo, prodat po ceni od 44,5 miliona dolara, ali sa "premijom kupca" i drugim troškovima njegova konačna cena je tačno 50,375 miliona dolara.
Pripadao je ranija porodici kolekcionara Openhajmer, a "Kristi" navodi da je reč o jednom od hemijski najčistijih primeraka, sa skoro nimalo nitrogena.


Rahul Kadakija, šef sektora ove aukcijske kuće za međunarodno draguljarstvo, kaže da je "Kristi" za 251 godinu koliko posluje prodao samo četiri dijamanta teška više od 10 karata u ružičastoj boji.

Fransoa Kirijel, koji rukovodi sektorom te kuće za Evropu, nazvao je ovaj dijamant "Leonardom da Vinčijem" među dijamantima.

" 'Ružičasto nasleđe' je prodato po izuzetno visokoj ceni od 50 miliona dolara - za 2,6 miliona dolara po karatu, što je svetski rekord kad je reč o ceni jednog ružičastog dijamanta. Prethodni rekord je bio 2,1 milion dolara, ali za mnogo veći kamen, od preko 50 karata" rekao je Kirijel.

U Ženevi će američka aukcijska kuća "Sotbi" staviti na prodaju nakit koji je nekada pripadao francuskoj kraljici Mariji Antoaneti, a koji nije viđen u javnosti u proteklih 200 godina, navodi američka agencija.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Mobi aplikacija Zanimljivosti Dana

Preuzmite našu mobilnu
android aplikaciju 
DOWN

Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2018 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala