Najzanimljiviji sajt BalkanaIlustracija:Bolestan čovek
Bolest je  izraz kojim se opisuje poremećaj normalnih zbivanja u organizmu, odnosno nepravilno odvijanje životnih funkcija kao reakcija na spoljne ili unutrašnje nadražaje mehaničke, fizikalno-kemijske, biološke ili psihološke prirode....

Bolesti se mogu podeliti na nasledne, urođene i stečene ali i na one neke u našem slučaju zaista čudne. U nastavku ovoga teksta saznaćete 10 najčudnijihh bolest za koje medicina zna ali  naravno postoji još čudnih bolesti osim ovih dole 10 navedenih....

1. Bazolateralne lezije na amigdali 

Ove lezije nastaju unutar mozga i uzrokuju poremećaj u centrima koji upravljaju, između ostalog, ojećajem poverenja. Ljudi koji imaju te lezije su preterano velikodušni, čak i kad ne bi trebalo da budu, pa su idealne žrtve prevaranata. 

2. Poremećaj stalne genitalne uzbuđenosti 

Krivac je poremećaj u radu nervnog sistema koji genitalijama šalje signale stalne seksualne uzbuđenosti. Orgazam pruža tek trenutno olakšanje, a za sada za ovo stanje ne postoji lek. 

3. Bolest Urbaha-Vite 

Ova bolest pogađa deo mozga zadužen za emocije, prvenstveno strah. Oboleli zato ne osećaju nikakav oblik straha, čak ni u izuzetno stresnim okolnostima. 

4. Ross sindrom 

Neurološko stanje u kojem oči kasnije nego što je normalno reaguju na svetlost. Takođe, ono sprečava znojenje, pa je obolelima stalno toplo. Zbog toga kod vežbanja moraju nositi mokru odeću. 

5. Kotardov sindrom 

Kotardov sindrom manifestuje se izuzetno depresivnim i hipohondričnim mislima o grešnosti, propasti sebe i sveta. Osim verovanja da su mrtvi, pacijenti s ovim stanjem mogu verovati i da su besmrtni, što potom pokušavaju da testiraju samoubistvima. U najgorim slučajevima oboleli se žale na intenzivan smrad sopstvenog tela, mesa ispod kože uz halucinacije da im po organima gmižu crvi. 

6. Mišićna hipertrofija 

U ovom stanju telo ne može da proizvodi miostatin, koji je inhibitor rasta mišića. Zbog toga mišići rastu i bez treninga, pa tako šestogodišnjaci mogu da imaju “pločice” na stomaku poput bodibildera.

7. Gastrošiza 

Ovo je urođeni nedostatak trbušnog zida zbog čega se po rođenju trbušni organi nalaze izvan trbušne šupljine - najčešće creva i želudac. Na sreću, nakon operacije oko 90 odsto obolelih preživi. 

8. Analgezija 

U ovom stanju pacijenti uopšte ne osećaju bol, pa se može desiti da čak hodaju sa slomljenom nogom. 

9. Hiperpleksija 

Oboleli od ovog sindroma izuzetno su osetljivi na zvukove, a oni ih i plaše. Tako iznenadni tresak ili pljesak rukama izaziva paralizu od straha. 

10. Sindrom “autopivare” 

Uzrok je gljivično oboljenje koje je pretvorilo creva jednog muškarca iz Teksasa u pivaru tj. njegova creva su pretvarala ostatke hrane u alkohol, zbog čega je svaki dan bio pijan a da nije popio ni kapi.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala