Najzanimljiviji sajt Balkana

škorpion buba jedini insekt koji otrov pušta kroz antene FOTO: Antonio Sforcin Amaral

Bube se generalno smatraju neškodljivim insektima za ljude. Međutim, postoji još jedna vrsta koja se retko pominje "Škorpion buba" (lat. Onichocerus albitarsis) Ova "škorpija buba" je jedini je poznati insekt sposoban...

da "pecne" ljude svojim antenama i isporuči bolan toksin-otrov.

Inače, u svetu prirode postoji preko 350.000 zabeleženih vrsta buba. Od toga samo tri su zapravo poznate prirodanjcima da hoće da ujedu ljude ako se osjećaju ugroženo.

Prvi put  je 1859. godine "škorpija bubu" opisao poznati engleski entomolog Francis Polkinghorne Pascoe, kojeg mnogi eksperti smatraju fascinantnim slučajem konvergentne evolucije. Dok svi drugi poznati insekti isporučuju otrov ugrizom kroz klešta ili peckanjem npr. žaoka pčele, "škorpion buba" to radi kroz svoje dve dugačke antene.


Studija iz 2008. godine pokazala je da ove bube oslobađaju toksin kroz svoje antene.

Skenirajuća elektronska mikroskopija je otkrila da terminalni segment antene "Onichocerus albitarsis" -tj.da škorpija buba ima dve pore koje se otvaraju u kanale koji vode do vrha kroz koji se oslobađa toksin -otrov. Sistem za isporuku je gotovo identičan onom koji e nalazi u žaru smrtonosnog škorpije.
 škorpion buba jedini insekt koji otrov pušta kroz antene foto: Dennis Paulson
Dokumentovani slučajevi ljudi koji su ubodeni od škorpion buba su retki. Trenutno postoje samo tri poznata izvještaja o ubodima škorpije bube na ljudima, jedan iz ruralnog područja u Peruu i dva iz države,Brazil, od kojih nijedan nije bio smrtonosan.

Iako je količina toksina ubrizganog od strane "bube škorpije" još uvek nepoznata, većina stručnjaka se slaže da ona nije sposobna da ubije ljude, za razliku od otrova buthidae škorpije 

Ipak, ljudima se savetuje da izbegavaju dodirivanje buba škorpiona zbog oštrog bola  i potencijalne alergijske reakcije.




Zbog novonastale situacije u svetu sa Koronom, smanjene su vesti o zanimljivostima na svetskim portalima , pa tako i na našem sajtu .Veoma teško doći do nekih novih dnevnih zanimljivosti Hvala na razumevanju.Hvala što nas čitate i podržavate naš sajt
Dodaj komentar




Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1