Najzanimljiviji sajt BalkanaIlustracija: oko vid tabla
Milena Kaning (48) iz Škotske je ostala bez vida pre 20-ak godina. Kasnije tokom godina slepoće shvatila je  da uprkos slepoći ona "vidi" odnosno ima "slepi vid"....

Ovaj fenomen koji ima Milena Canning u kognitivnim neuronaukama je ekstremno redak.Ime medicinskog fenomena  i njenog neobičnog stanja je "Riddoch sindrom" ili "slepi vid"!

Radi se o neobičnoj sposbnosti koja se ponekad javlja kod slepih osoba, da njihov nesvesni deo mozga može da oseti okruženje.

Ili jednostavno, slikovito rečeno ona "vidi " objekte u prostoru iako je slepa! Ova sposobnost do sada zabeležena kod veoma malog broja ljudi. i za sada je  još uvek medicinski naučnici proučavaju.

"To je kao da bacite lopticu ka Milininoj glavi, a ona odmah podigne ruku ili se izmakne čak i pre nego što postane svesna toga" kaže Džodi Kalam, naučnik koji je skenirao njen mozak.

Mileni Canning je zbog zdravstvenih problema indukovana koma.

"Bila sam u komi 8 nedelja. Kada sam se probudila, sve je bilo crno. Ništa nisam mogla da vidim. Rekli su mi da sam u komi doživela moždani udar zbog čega sam oslepela" kaže ona.


U nekoliko narednih meseci, stvari su počele da se menjaju...Čimi se da nazirem boje, ali mi niko nije verovao...

Povremeno bi videla i druge predmete - kišu kako curi niz prozorsko staklo, vodu koja se sleva kroz odvod, paru koja se diže iz šolje kafe, kćerinu ukosnicu koja joj pokazuje u kosi dok se kreće. Ali samo je nazirala ukosnicu, lice njezine kćeri ostalo je nevidljivo.

Spojili su me sa neurologom profesorom Gordonom Datonom. Doktor Daton ju je podvrgnuo testovima...

Stavio je stolice u hodnik bolnice. Rekao mi je da hodam između njih svojom uobičajenom brzinom. Hodala sam normalnom brzinom i stalno sam naletala na njih.

Kada sam stigla do kraja hodnika rekao je: "Dobro, a sad probaj da hodaš malo brže i vrati se". Hodala sam brže i prošla pored njih i nijednu nisam udarila.

To je bilo neverovatno. Objasnio mi je da ne treba da previše razmišljam i da jednostavno uradim to. Moj podsvesni um mi je rekao kako da obavim taj zadatak i izbegnem ih" ispričala je Milena Kaning.

Ona na taj način danas hoda po kući, rasprema je iako ne može da vidi objekte, ona zna da su tu.

"Moj mozak mi govori. Ako se nešto nalazi na podu u kući ja to mogu da vidim i obiđem ili podignem. I znam da sedite blizu, ali ne mogu da vas vidim" kaže ona u razgovoru sa novinarima BBC-a u radio programu "The Digital Human".

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala