Najzanimljiviji sajt Balkana


Ilustracija:Ilustracija: Smaragdna ploča je skrivena u atlantidi
Jedan od temelja rane alhemije bila je misteriozna ploča "smaragdna ploča alhemije" za koji neki tvrde da je skrivena u drevnoj Atlantidi a neki tvrde da se nalazi ispod piramida u Egiptu....

Smaragdna misteriozna ploča (alhemije) je  po legendi sadržavala tajne magije i svemira, prolaskom vremena i prenošenjem legende postala je jedna od najtraženiji artefakta u svetu okultizma do današnjih dana!


Poznata pod razno- raznim imenima, među kojima je najpopularniji "smaragdna ploča", ovaj tajanstveni predmet je jedan ili čak niz zelenih ploča.

Na tim zelenim smaragdnim pločama su po predanjima ugravirani različiti simboli i natpisi koji opisuju sve vrste "čarobnjačkog" znanja, naročito onih vezanih za alhemiju i transmutacijom materije iz jednog oblika u drugi,

Kao što je metoda stvaranja legendarnog Kamena mudrosti i upustvom kako manipulisati samom materijom svemira. Dok opet, meki tvrde da da smaragdna ploča iz Atlantide sadrži i tajne transformiranja svoje svesti i postizanja višeg stanja uma ili prosvetlenja.

Tačan izgled i tajne napisane na ploči nisu (nikada) potvrđene sa sigurnošću kao ni njen autor Većina se slaže da je autor otac Hermetičke magije i alhemije, legendarni filozof i sveštenik Hermes Trismegistus iz petog veka.

Hermes je navodno napisao "Corpus Hermeticum", niz svetih tekstova koji su baza hermetičnosti, a Smaragdna ploča je njegovo remek delo


Ostale bezbrojne teorije uključuju da je ploču kreirao sina biblijskog Adama i Eve, Seth, ili čak da ju je stvorio Thot, kralj sveštenik Atlantide pre gotovo 38.000 godina.

Zbog brojnih priča i teorija stvoritelja i gde se  "smaragdna ploča" trenutno nalazi teško je išta sa sigurnošću odrediti.
Mogući izgled smaragdne ploče  atlantida
Jedne od najpopularnjijih teorija tvrde da je pokopana pod piramidama u Egiptu, dok druge tvrde da je u Kovčegu Saveza ili je vraćena u potopljene ruševine drevne i misteriozne Atlantide. 

Ono što je poznato jeste to da je 12. veku prvi  put  je prevedena sa latinskog a to je uradio Hugo von Santalla, i da se barem u ovoj verziji autorstvo pripisuje Hermesu Trismegistusu.

Takođe je poznato da su ti prevodi u to vreme bili vrlo uticajni u svetu alhemije , a sve to postaje zanimljivije jer nikakvi dokazi o stvarnom fizičkom postojanju izgubljene "smaragdne ploče  alhemije"nikad nisu bili otkriveni.

Znamo to samo iz pisanih izveštaja i različitih prevoda, a neki od tih prevoda su napisali vrlo utjecijni ljudi tog vremena poput: Rodžera Bakona, Michaela Maiera, Alistera Kroulija, Alberta Magnusa, Erica Johna Holmyarda, Julija Ruske i Karl Junga koji tvrdi kako ga je ploča posetila u svojim snovima.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1