Najzanimljiviji sajt Balkanabudućnost tehnologija
Ako pogledamo danšnju tehnologiju videćemo da ona "korača" krupnim koracima i da drastično napreduje u svim oblastima  Putem aplikacija na našim pametnim telefonima u stanju smo....

da obavljamo najrazličitije funkcije koje smo do pre petnaestak godina mogli da vidimo samo u Sc-Fi filmovima

Danas vam predstavljamo tekst šta vodeći svetski futurolozi predviđaju šta nas čeka u narednoj deceniji.


Prelazak sa interneta na "brain-net"

ljudski mozak aktivnosti moždane

Doktor Mičio Kaku, profesor teorije fizike na Univerzitetu u Njujorku i autor dela "Um budućnosti" navodi da će u narednoj deceniji internet polako postati prevaziđen, te da nas u bliskoj budućnosti očekuje prelazak na tzv "brain-net".
 "Misli, emocije i sećanja moći ćemo da transmitujemo širom planete. Naš mozak će se jednostavno "nakačiti" na kompjuter koji će dekodirati naše misli i osećanja, koje ćemo moći da delimo sa drugim ljudima" kaže Kaku.
 On tvrdi da će čak i filmovi u budućnosti moći da emituju emocije, a ne samo sliku, kao i da će istoričari i pisci svoje misli moći da beleže ne samo digitalno, već i putem emocija. 

Ekspanzija 3D štampača

3d štampač

Dr Rej Kurcvajl, direktor inženjeringa u "Guglu", inovator i jedan od pionira kompjuterske nauke tvrdi da će do 2025. godine većina domaćinstava posedovati 3D štampač.
"Do 2025. godine, štampaćemo odeću za smešno mali izos novca. Ljudi će uz pomoć 3D štampača sami praviti odeću, a plaćaće samo pristup najnovijoj kolekciji svog omiljenog dizajnera. 3D štampači će čak biti u stanju da proizvedu ljudske organe uz pomoć DNK i matičnih ćelija. Takođe, matične ćelije u 3D štampaču pomoći će nam u lečenju bolesnih organa, recimo srca" hrabro tvrdi Kurcvajl.

Hronična oboljenja uzrokovaće 75 posto smrti na Zemlji

Dr Ana Lisa Kjaer predviđa da će hronična oboljenja uzrokovati skoro tri četvrtine smrtnih slučajeva na Zemlji do 2020. godine. Ona smatra da će evolucija "M-Health" tehnologije u potpunosti rešiti probleme bolesti poput dijabetesa i hipertenzije.
"Aplikacije koje će razviti vodeći medicinski stručnjaci pomoći će pacijentima da svakog sekunda prate stanje u svom organizmu, i na taj način mnogo ažurnije reaguju na određene promene u svom telu. Bolesti će biti otkrivene u početnom stadijumu, i samim tim će njihovo lečenje biti mnogo efikasnije. Vremenom, pojedine bolesti će potpuno nestati" tvrdi Kjaerova

Stoprocentna umreženost

umreženost interneta i aplikacija

Dr Džejms Karlton, direktor Instituta za globalnu futurologiju u San Francisku kaže da će do 2025. godine "mobilni uređaji preplaviti planetu u potpunosti".
"Prenosivi mobilni uređaji postaće do te mere rasprostranjeni da će ih imati skoro svaki stanovnik planete, čak i onaj najsiromašniji. Masovna umreženost povezivaće svaku državu, zajednicu, kompaniju i individuu. Svima njima će na dohvat ruke biti svo znanje ovog sveta koje se na internetu može pronaći. Veštačka inteligencija napredovaće do te mere da će se ravnopravno nositi sa ljudima" kaže Karlton.

Samoupravljajući automobili i lakši život

automobil budućnosti

Džejson Silva, futurolog i autor emisije "Brain games" na kanalu "Nacionalna geografija" kaže da će veštačka inteligencija ljudima olakšati život.
"Od pomoći u medicini do samoupravljajućih automobila, VI će nam učiniti život lakšim, jednostavnijim i bogatijim" kaže Silva.

Potpuno razotkrivanje ljudskog mozga

ilustracija:Mozak tehnologija otkrivanje

Dr Ejmi Zalman, direktor Svetskog futurološkog društva smatra da će do 2025. naučnici u potpunosti razotkriti "sve tajne ljudskog mozga".
"Istraživačko-naučni timovi stručnjaka već sada mogu u potpunosti da 'zavire' u naš mozak, i pomoću njegove aktivnosti nađu razloge za određeni obrazac ponašanja. Na primer, na univerzitetu Ben Gurion naučno je dokazano da su sudije najstrože odluke i kazne izricali pre ručka, dok su bili gladni. To možda zvuči kao sitnica, ali otkriva mnogo toga" navodi Zalmanova.

Reorganizacija institucija

Mark Stivenson, autor "Optimističke ture po budućnosti" kaže da tehnologije, iako su "super zabane", nisu glavna stvar koja će obeležiti nadolazeću dekadu, već je to reorganizacija institucija.
 "Ono o čemu će govoriti moja naredna knjiga, i za šta smatram da će obeležiti sledeću deceniju jeste način na koji ćemo se organizovati. Od promene sistema školstva, do potpuno različitih postulata na kojima leži jedno društvo" kaže Stivenson.
izvor:blic.rs

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala