Najzanimljiviji sajt Balkanaastronaut u svemiru
Verovatno je svima poznato da boravak u svemiru nije prirodno stanje za čoveka. Pre nego odu u svemir  astronauti moraju proći intenzivne treninge,tako sa samo fizički najizdržljiviji se šalju u svemir .....

Prilikom boravka u svemiru astronauti se suočavaju sa raznoraznim izazovima i posledicama Danas ćemo vam navesti neke od tih efekata boravka u svemiru na ljude odnosno astronaute....

1. Povećava se visina
Dugotrajan boravak u bestežinskom stanju je kod nekih astronauta uzrokovao porast visine za oko tri procenata. Fenomen još uvek nije naučno objašnjen, ali se smatra da je glavni razlog smanjeni pritisak na kičmu zbog bestežinskog stanja.

 2. Gubitak koštane mase
Jedna od ozbiljnih posledica bestežinskog stanja je gubitak koštane mase. Procenjuje se da, nakon svakog meseca provedenog u svemiru, astronauti izgube od 1% do 2% procenata koštane mase. To je ozbiljan problem, koji može dovesti do lomova i velikih problema u kretanju, naročito u starosti. Zato astronauti moraju mnogo da vode računa o svojoj ishrani i unose dosta kalcijuma.

 3. Ne može se  podrigivati
Zbog nepostojanja gravitacije, ne postoji sila koja tera mehuriće gasa iz gaziranih pića i zato astronauti ne podriguju. Stoga ispijanje bilo kakvih gaziranih pića u svemiru, može da bude veoma neprijatno iskustvo.

 4. Astronauti ne mogu da prestanu da se znoje
Znojenjem organizam pokušava da reguliše temperaturu tela. Međutim, u beztežinskim uslovima, toplota ne može da se odvoji od tela i zato telo neprestano pokušava da se hladi. Kapljice znoja ne mogu da ispare, pa onda vremenom osećaj postaje sve mučniji.

 5. Mučnina, vrtoglavica, priviđenja i dezorijentacija
Kod jednog broja astronauta, uprkos mnogobrojnim treninzima, javlja se osećaj mučnine i vrtoglavice, verovatno prouzrokovan beztežinskim stanjem. U najgorem slučaju se mogu javiti priviđenja ili dezorijentisanost. Ovaj efekat može da se poredi sa osećajem koje imaju osobe koje su osetljive na vožnju, ali samo što u ovom slučaju, ne mogu da izađu van vozila.

 6. Redistribucija tečnosti u organizmu
Oko šezdeset procenata čovekovog tela čini voda. Zbog nedostatka gravitacije, sva tečnost u čovekovom organizmu menja položaj i teži da se pomera na gore, dovodeći do pritiska u glavi, nadutosti sinusa, glavobolje i oticanja. Ako ovo potraje, može doći do poremećaja u radu srca i nedostatka kiseonika. Kod nekih astronauta se zbog povećanog pritiska kasnije mogu javiti problemi sa vidom.

 7. Gubitak ukusa
Neki astronauti navode da im se tokom boravka u svemiru, u potpunosti umrtvi čulo ukusa, tako da im sva hrana bude bljutava. Još uvek nije otkriveno zašto se to dešava.

 8. Astronauti  ne mogu da se plaču
Oči mogu da ispuštaju suze, ali zbog nepostojanja gravitacije, te suze nigde ne otiču, već se skupljaju u oku i mogu da izazovu probleme. Stoga je u svemiru nemoguće plakati.

 9.Psihološki efekti
Pred fizičkih, postoje i mnogi psihički efekti boravka u svemiru. Razlog leži u činjenici da su primorani da budu sa stalno jedno istom grupom ljudi zatvoreni u malom prostoru, u otvorenom prostranstvu svemira i u teškim fizičkim uslovima. Mogu se javiti depresija, nesanica i druge posledice.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala