Najzanimljiviji sajt Balkana

Crkva Betel  neprekidno drži misu već preo 700 sati den hag
Crkva Betel koja se nalazi u Den Hagu bez prekida služi svetu misu 24 sata dnevno već duže od mesec dana kako bi sprečili deportaciju jedne jermenske porodice.!...

Crkva Betel je privremeni je dom porodici kojoj preti deportacija. Kako holandska policija ne sme da uđe u crkvu, niti da deportuje porodicu dok traje misa, sveštenici su pokrenuli svetu službu koja traje bez prekida već više od 700 sati dok se sveštena lica smenjuju za oltarom.

Porodica Tamrazjan napustila je Jermeniju 2009. godine zbog političkog aktivizma glave porodice. Poslednje tri godine žive u Katvajku, u centru za azilante, gde se nalazi i Reformistička crkva.

Međutim u septembru ove godine porodica je obaveštena da je izdat nalog za njihovu deportaciju. Zbog toga je 21-godišnja Hajarpi Tamrazjan objavila video u kojem apeluje na holandske političare da im odobre azil.

"Ove nedelje trebali bi nakon devet godina da budemo proterani iz Holandije. U ime svog brata i sestre molim vas za pomoć, napisala je ona.

Nedugo nakon odluke o deportaciji, porodica se sklonila u crkvu u Katvajku rekavši da se više ne osećaju sigurnim u centru za azilante.
Crkva Betel  neprekidno drži misu već preo 700 sati den hag
"Postoje dva razloga zašto se nadamo da će porodici biti odobren azil. Kao prvo, postoje velike šanse da će otac porodice u Jermeniji biti ubijen. A drugo, deca žive u Holandiji već devet godina i ovde se osećaju kao kod kuće, stoji u službenom saopštenju crkve.


Iako im je crkva u Katvajku pružila privremeno utočište, i dalje je postojala opasnost od deportacije. Ali, tad je u pomoć uskočila crkva Betel iz Den Haga.


Naime, njihov pastor Aksel Vik ponudio im je smeštaj u prostorijama crkve i 26. oktobra je započeo sa kontinuiranim služenjem svete mise dok se pitanje njihovog azila ne razreši.

Sveta misa se služi 24 sata dnevno, a sveštenici se smjenjuju za oltarom kako ne bi bilo prekida u misi

Crkva je za svoj čin primila mnogo poruka podrške , a članovi crkve na društvenim mrežama objavljuju fotografije i snimke mise koja bez prekida traje kako bi podigli svest javnosti o problemu ove porodice.

I Hajarpi Tamrazjan je putem Tvitera izrazila zahvalnost u ime čitave svoje porodice.

U međuvremenu se pročulo za ovu akciju crkve, pa su, osim putem društvenih mreža, ljudi počeli da izražavaju svoju podršku i dolaskom na neprekidnu misu.

Keli Merks, Amerikanka koja studira u Holandiji, rekla je da u crkvi vlada topla i prijateljska atmosfera kao i da svako ko dođe postane bolja osoba.Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1