Najzanimljiviji sajt Balkana
Današnja tehnologija je mnogo napredovala i sugurno će za par godina ono što gledamo u filmovima naučne fantastike jednog dana postati naša realnost. Dokaz za to su i nova tehnološka dostignuća koja zvuče neverovatno....

, ali će uskoro biti dosupna za korišćenje.Mi vam u nastavku prenosimo devet tehnologija budućnosti....

1. Nanovlakna koja pretvaraju morsku vodu u pijaću
Okean ćemo jednog dana, ako bude bilo potrebe, moći da pretvorimo u vodu za piće uz pomoć specifičnih nanovlakana. Ona pretvaraju slanu vodu u pijaću u roku od samo nekoliko sekundi. Vrlo su tanka, manje od 100 nanometara, i rade kao filter za so, pri čemu mogu da zadrže mikroskopski male čestice.

2. Mikročip koji ubija ćelije raka u krvnim sudovima
Ovaj mikročip će moći da se slobodno kreće i živi u krvnim sudovima ljudi, te će uspešno sprečavati razvijanje kancerogenih ćelija

3. Superkapacitativna grafitne ploča
Električni automobili su naša neminovna budućnost, a uz pomoć ove grafitne ploče oni će moći da pune baterije za svega jedan minut. Grafit ima visoku energestku gustinu, što znači da može da zadrži više elektrona nego standardna baterija.

4. Čuvanje podataka u DNK
Naučnici su već uspeli da sačuvaju audio klip govora Martina Lutera Kinga i kopiju fotografije Francisa Krika, kao i 154 Šekspirova soneta, u ljudskom DNK-a. Uspešno su kasnije izvukli celokupni sadržaj sa 99,9 odsto tačnosti.

5. D-metonin: Supstanca koja sprečava oštećenje sluha zbog buke
Ovo je preventivna supstanca koja pomaže građevinskim radnicima da tokom rada očuvaju svoj sluh, usred rada sa bučnim mašinama.

6. Komuniciranje mozgom
Naučnici su upešno napravili uređaj pomoću kojeg se može komunicirati samo uz pomoć moždanih talasa između dve osobe.

7. "Memristor"
Nova vrsta električne komponente koja može da čuva znatno više informacija u svom hardveru u odnosu na bilo koji do sada postojeći računar. Kompanije poput HP-a su već počeli sa proizvodnjom.

8. Solarna boja za zidove
Pomoću ove boje celi dom će biti veliki izvor energije za napajanje raznih uređaja i stvari za svakodnevnu upotrebu.

9. Femto fotografija za slikanje uglova
Zamislite kameru koja ima sloumošn toliko moćan da snima svaki frejm za dvomilioniti deo sekunde. Nedavno su naučnici pokazali da je ovakvo slikanje toliko efektno da se njime može fotografisati "mrtav" ugao koji niste u mogućnosti da vidite
izvor.blic.rs

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala