Najzanimljiviji sajt Balkana


Australijski istraživači tvrde da su pronašli neobičan način da saznaju da li ima prisustva zlata na velikim dubinama.I to uz pomoć sićušnih tragova na lišću drveta eukaliptusa!Jer eukaliptusovo koreni mogu da prodru....

i do dubine 40 metara te samim tim i do  zlatih žila
Ovo otkriće australijskih naučnik moglo bi da pomogne istraživačima na zlato  jer u današanje vreme nalazišta zlata su se prepolovila, a cena zlata je "skočila do neba" (482 procenata u periodu od decembra 2000. do marta ove godine) kaže se u studiji objavljenoj u časopisu Nature Communications.

"Veza između rasta vegetacije i zlatnih depozita mogla bi da pomogne u razvoju novih tehnika ekploatacije minerala" navode naučnici iz Australije.

Zna se da stabla eukaliptusa koja rastu u sušnim predjelima i da im treba dosta vode te tako ono pružaju svoje korene jako duboko u zemlju, prodirući čak i u slojeve bogate zlatnim naslagama odnosno zlatom gdje crpeći vodu apsorbuju mikroskopske čestice zlata,koje putuje kroz stablo sve do lišća.


Australijski istraživači su proučavali stabla eukaliptusa koja rastu na dva nalazišta zlata u južnoj i zapadnoj Australiji, koristeće rendgenske snimke lišća, granja, kore i tla.Naučnici su uspjeli da zabilježe jako male koncentracije zlata i to isključivo na lišću na najvišim dijelovima biljke.

"Zlato je verovatno toksično za eukalptus te ga biljka šalje u svoje lišće" navode stručnjaci, dodajući da bi njihovo otkriće moglo da dovede do novih, uspešnih tehnika vađenja zlata i pomogne da se održi kontinuitet zaliha.

Inače, prema podacima Svetskog savjeta za zlato (WGC), od početka civilizacije iz zemlje je izvađeno više od 174.000 tona zlata.

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Mobi aplikacija Zanimljivosti Dana

Preuzmite našu mobilnu
android aplikaciju 
DOWN

Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2018 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala