Najzanimljiviji sajt Balkana

sladoled od tečnog azota
U Beogradu od sada možete ako ste ljubitelj sladoleda da probate sladoled koji se sprema za svega minut i po, uz pomoć tečnog azota na temperaturi od 196 stepeni ispod nule, u atmosferi koja podseća na filmske efekte iz bajki ili naučno-fantastičnih filmova....

Priprema hladne poslastice u hotelu "Radisson Blu Old Mill" u Beogradu pomalo podseća na čarobne veštine čarobnjaka iz bajki ili na procese koji se odigravaju u savremenim hemijskim laboratorijama.

Ovaj neobični sladoled  se sprema pred vašim očima za svega minut i po, na temperaturi od minus 196 stepeni Celzijusa, uz sastojke koji se prave u Srbiji, a ukus nimalo ne zaostaje za čuvenim italijanskim poslasticama.

Šef poslatičarnice u "Radisson Blu Old Mill" hotelu Milan Lekić  je rekao da je sladoled dobio naziv "Ice lab" (ledena laboratorija), jer proces spravljanja podseća na laboratoriju sa epruvetama i retortama, uz nezaobilazni dim, zato što tečni azot ključa i isparava na sobnoj temperaturi, objasnio je Lekić.

Prilikom spravljanja sladoleda sa tečnim azotom treba biti pažljiv, da ne dođe u kontakt sa kožom, jer može da izazove opekotine, upozorio je Lekić.

Za sladoled se svaki dan u hotelu sprema sveža baza od vanile, koja se dobija od mleka, pavlake, šećera i šipke vanile, bez ikakvih konzervanasa i drugih aditiva, a samo pripremanje poslastice traje svega jedan i po minut uz dodavanje malo tečnog azota, naglasio je Lekić.

Kada je sladoled gotov, ističe Lekić, gost poslastičarnice dodaje ukuse po svojoj želji.

Sve sirovine prave se na domaćem tržištu. Dodaci sladoledu se spremaju u hotelu, kao na primer prah od maline koji se dobija vakuumiranjem u procesu sušenja tog voća ili prah od belgijske čokolade pomešan sa kristalima „Maldon“ soli ili vasabi (vrsta začina) sa lešnikom, a tu je i rum, sambuka i domaća šljivovica, koje se dodaju sladoledu iz parfem bočica u vidu spreja, dodao je na kraju intervjua poslastičar Milan Lekić.
izvor:tanjug
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1