Najzanimljiviji sajt Balkana

NASA Planeta TOI 700 dNASA-in satelit TESS, otkrio je u blizni naše planete, prvi verovatno naseljiv (egzo)planet veličine Zemlje.! Od Zemlje je udaljena oko stotinu svetlosnih godina, što je relativno mala udaljenost...

Naravno kada se pogleda u kontekstu veličine svemira.Zvezda koja nosi oznaku "TOI 700" velika je kao 40 posto površine našeg Sunca, dok je temperatura upola niža od one na Suncu.

Naravno kada se pogleda u kontekstu veličine svemira.

Američka svemirska agencija NASA, objavila je da je TESS pronašao planetu astronimske oznake  "TOI 700 d" koja je veličine Zemlje na kojoj bi se moglo živeti, ali glavi preduslov za tako nešto je prisutnost tekuće vodeOtkriće je predstavljeno u ponedjeljak na 235. sastanku Američkog udruženja astronoma u Honoluluu. Otkrivena planeta "TOI 700 d", jedan je od tri koji se vrte oko zvezde slične našem Suncu u planetarnom sastavu TOI 700.

Planeta "TOI 700 d" najudaljeniji je od svog sunca i da bi napravio krug oko njega potrebno mu je 37 dana. Veruje se da je na jednoj njegovoj strani uvek dan.

Preostala dva planeta "TOI 700 b" i "TOI 700 c" prilično se razlikuju. Planet najbliži tom suncu, "B", veličine je Zemlje, ipak kao astronomi kažu to je kamena pustoš.

Za krug oko svog sunca potrebno mu je 10 dana. Dok je planeta sa oznakom "C" plinovitA, a veličina joj je između veličine Zemlje i planete Neptun. Za krug oko sunca potrebno mu je 16 dana.

Teleskop TESS je napravljen i lansiran s ciljanom misijom pronalaska planeta veličine Zemlje koji kruže oko obližnjih zvezda", kazao je direktor astrofizičkog odela NASA-e Paul Hertz. TESS u početku pogrešno klasificirao zvezdu, što znači da planete izgledaju veće i toplije nego što zaista jesu.

Ipak nekoliko je astronoma amatera, među kojima i srednjoškolac Alton Spencer koji sarađuje s članovima tima TESS, ukazalo na grešku.

"Pošto smo ispravili parametre zvezde, veličine njenih planeta su se smanjile te smo shvatili da je najudaljeniji veličine Zemlje i da se nalazi u području mogućeg života", rekla je Emily Gilbert sa Univerziteta u Čikagu

Ovo oktriće planete na kojoj je moguć život kasnije potvrđeno svemirskim teleskopom Spitzerom.
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1