Najzanimljiviji sajt Balkana

dolina smrti USA Kalifornija

Kada se na jednom od najsušnijih i najtoplijih mesta planete Zemlje "Dolini Smrti" pojavi jezero takva pojava je i fenomen i veoma zanimljiva vest. Tako je pre par dana u Death Valley (Dolini Smrti) u Kaliforniji, pojavilo se ogormno pravo prirodno jezero....

Nakon kiše koja je padala nedeljama, oluja i poplave pojavila se prilično velika površina vode. Na tom mestu se našao fotograf, čiji je zadatak bio da donese fotografije Bedvoter basena (engl. Badwater basin), najniže tačke severne Amerike.

"Nerealan je osećaj pronaći toliko vode na najsuvljem mestu na svetu. Ironija je što uopšte nisam uspeo da doprem do Bedvoter basena, ali su svakako fotografije koje sam doneo originalnije”, izjavio je fotograf Eliot Mekguken za SFGate.Nacionalni park Dolina smrti (Death Valley) drži rekord najviših temperatura na Zemlji: 56,7°C izmerenih još 10. jula 1913. godine u naseljenom mestu Furnace Creek. Ovo mesto, takođe, drži rekord sa najtoplijom zemljinom površinom: 93,9°C izmerenih 15. jula 1972. godine. Najtoplijim mesecom je proglašen jul 2018. godine, kada je, ovde, prosečna dnevna i noćna temperatura iznosila 42,3°C, čineći ovo mesto najsušnijim na planeti Zemlji!

U proseku, tokom marta na području Fernis Krika padne oko 7,6 mm kiše. Kada se desi slučaj da padne 22 mm kiše u samo 24 sata, a na okolnim planinama čak 38 mm - koje se takođe slivaju u niže, pustinjske predele, nije nemoguće da nastane jezero. Pustinjska zemlja je isušena toliko da teško apsorbuje vodu, što objašnjava kratkotrajne pojave poplava, čak i kada ne pada kiša direktno iznad njih.

"Soli pustinjske zemlje su suve i kompaktne - kao kada biste sipali vodu na betonsku površinu", objašnjava meteorolog Tod Lerikos.

Nije poznata tačna veličina nastalog jezera u Dolini smrti,  ali zvaničnici iz Nacionalnog parka su odmah nakon padavina objavili dužinu od oko 16 km.!

Uprkos imenu,"Dolina smrti" tu možete sresti velikoroge ovce, kojote, kengue-pacove, zečeve i kornjače povremeno videti poljane divljeg cveća - pojava je poznata kao super pustinjsko cvetanje.

U nastavku pogledajte tu sliku tog ogormnog jezera u dolini smrti jednom od najsuvljih i najtoplijih mesta na planeti Zemlji

izvor:nationalgeographic.rs

Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1