Najzanimljiviji sajt Balkana

eliksir besmrtnosti pronađen u drevnim grobnicama foto:twitter printscreen
Arheolozi iz kine, u provinciji Henan, u jednoj od drevnih grobnica su pronašli 2.000 godina star bronzani krčag u kome se navodno nalazio "eliksir besmrtnosti"?!....

Oko tri i po litra napitka pronađeno je u drevnoj grobnici tokom iskopavanja u oktobru mesecu prošle 2108.godine. Prvobitno su stručnjaci-arheolozi mislili da se radi o piću, jer je mirisalo na alkohol.


Međutim, nakon brojnih laboratorijskih analiza otkriveno je da misteriozna tečnost najvećim delom sadrži šalitru (kalijum nitrat) i alunit, koji su glavni sastojci napitka besmrtnosti u drevnom taoističkom tekstu.

Navodni "Eliksir besmrtosti" je pronađen u grobnici plemićke porodice iz perioda dinastije Zapadnog Hana, koja je vladala između 202. godine pre nove ere do 8. godine nove ere.
eliksir besmrtnosti ćupovi pronađeni u drevnim grobnicama foto:twitter printcreen /CGTN
Pojam "eliksira besmrtnosti" postojao je u brojnim kulturama, ali je u kineskoj zauzimao posebno važno mesto.


Njime su bile opsednute političke elite u drevnoj Kini, često sponzorišući taoističke alhemičare. Oni bi im zauzvrat pravili različite napitke, koji bi im navodno omogućavali da budu besmrtni.

Konzumiranje takvih eliksira im, međutim, nije davalo natprirodno dug život. Naprotiv, često su napici sadržavali izuzetno otrovne supstance, koje su im dramatično skraćivale životni vek.
Zbog novonastale situacije u svetu sa Koronom, smanjene su vesti o zanimljivostima na svetskim portalima , pa tako i na našem sajtu .Veoma teško doći do nekih novih dnevnih zanimljivosti Hvala na razumevanju.Hvala što nas čitate i podržavate naš sajt
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1