Najzanimljiviji sajt Balkana


Na jugozapadu Francuske, na lokalitetu Onžak Šaron paleontolozi su otkrili  butin kost divovskog dinosaurusa sauropoda  tešku gotovo pola tone (500kg)  koji je živeo pre 140 miliona godina..

Stručnjaci paleontolozi se nadaju da će uspeti da rekonstruišu kompletan skelet životinje čije ostatke su našli.


Kost duga oko dva metra pronađena je kako smo rekli naa lokalitetu Onžak Šaron (fra.Angeac-Charente), gde je već otkriveno 7.500 kostiju 45 vrsta dinosaurusa.
kost dinosurusa pola tone francuska
                                                             (kliknite na sliku za uvećanje)
Teška je oko pola tone, a pripada sauropodu, koji je naseljavao močvarne predele u kasnoj juri, pre više od 140 miliona godina.

"Ova kost je ogromna, i izuzetno je očuvana, inspiriše na dalji rad", rekao je za The Local, kustos muzeja "Angulem" Žan Fransoa Turnepis.

Osim butne kosti, volonteri koji rade za Nacionalni prirodnjački muzej u Parizu pronašli su i veliku karličnu kost u istom sloju zemlje.
"Ovo je veoma retko otkriće jer se velike kosti vremenom fragmentiraju i nalazimo ih u delovima. Na ovom primerku možemo da vidimo čak i mesta gde su bili mišići i ožiljci“, izjavio je paleontolog Nacionalnog istorijskog muzeja u Parizu, Ronan Alin.

Paleontolozi rade na rekonstrukciji kompletnog skeleta dinosaurusa od ostataka nekoliko primeraka koje su iskopali na lokalitetu Onžak Šaron.

Do sada je modelirano oko 50 odsto konstrukcije.
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1