Najzanimljiviji sajt Balkanasadnja drveca indija
U indijskoj državi Mađa Pradeš nekoliko desetina hiljada stanovnika su za 12 sati su uspeli zasaditi neverovatnih 67 miliona stabala drveća,... čime su postavili novi svetski rekord u pošumljavanju te se tako i upisali u Gnisisovu knjigu rekorda!

Pošumljavanje u Madhya Pradesh počelo je juče od ranih sati, a uspelo je okupiti oko 1,5 miliona indijaca svih društvenih slojeva. Među prisutnima koji su s osmehom sadili razno vrste drveća iz rasadnika širom države, najviše je bilo studenata i domaćica.

Događaju su se odazvali i brojni visoki zvaničnici iz Indije. Tako je uz obalu reke Narmada zasađeno čak 66.750.000 novih stabala.!

Glavni državni ministar Šivraj Sing Čouhan rekao je kako je zahvalan svima koji su se odazvali pošumljavanju.

"Značajno ćemo doprineti očuvanju prirode. Sadnjom novog drveća ljudi doprinose promeni klime i spašavanju životne sredine. Svet razgovara o globalnom zagrejavanju i klimatskim promenama, ali država Mađa Pradeš je napravila korak u rešavanju tog problema", izjavio je za indijske medije je Chouhan.

Indjska država Utar Pradeš ranije je držala rekord u pošumljavanju kada su njeni stanovnici u julu prošle 2016. godine za 24 sata uspeli zasaditi 50 miliona stabala.

U sklopu Pariskog sporazuma o klimatskim promjenama Indija je obećala kako će do 2030. godine drvećem prekriti još 95 miliona hektara zemlje. Te će vlada Indije za ovakve aktivnosti izdvojiti 6,2 milijarde dolara u te svrhe.

Pored Madhya Pradesh, i druge indijske države su aktivne u pošumljavanju.

Stanovnici Keralae zasadili su više od deset miliona drveća u junu ove godine, a Maharaštra će do kraja ove 2017. godine dobiti 40 miliona novih stabala.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala