Najzanimljiviji sajt Balkana

spavanje na poslu japanPoslodavci u Japanu su odlučili da omugće spavanje svojim zapolsenima na na radnom mestu. Tako da to postaje sada postaje deo radnih obaveza svakog zaposlenog. ..

Tu se ne misli da će zaposleni dobiti nekoliko minuta da sklope oči ispred svog računara, već će na raspolaganje dobiti sobu za spavanje.


Odlučili su to nakon što je novo istraživanje pokazalo da pospanost zaposlenih, koja onda utiče na radnu efikasnost, japanske kompanije godišnje košta čak 138 milijardi dolara.


Stoga je predlog poslodavaca i japanskog Ministarstva zdravlja da zaposleni dobiji barem pola sata za spavanje u ranom poslepodnevu.

Nextbeat, japanske IT kompanija, odmah je prihvatila taj trend pa je za svoje zaposlene odmah uspostavila dve, kako kažu, “strateške spavaće sobe”. A ujedno im zabranila da rade posle 21 sat uveče i da ne rade prekovremeno do kasno u noć.
spavanje nextbeat soba                                                     Nextbeat soba za spavanje

Sobe su opremljene uređajima za blokiranje buke, krevetima i sofama, a mobilni, tableti i laptopovi su najstrože zabranjeni.

Inače, u Japanu postoji nekoliko drugih praksi i obaveza koje promovišu redovne sate i podstiču radnike da se odmaraju. Na primer jednak kompanija koja se bavi organizacijama venčanja čak daje bodove zaposlenima koji spavaju više od šest sati dnevno.

Zaposleni potom mogu koristiti ove bodove i besplatno kupovati u kafeteriji kompanije. Koliko sati spavaju mogu  meriti aplikacijom za mobilne telefone koju instaliraju na svoje telefone. Radnici mogu da sakupe bodove u vrednosti od čak 64 000 jena (589,70 dolara) na godišnjem nivou.

Prema istraživanju sprovedenom u 28 zemalja, prosečno vreme spavanja u Japanu je šest sati i 35 minuta dnevno. To je 45 minuta ispod međunarodnog proseka.

U drugim zemljama, na primer u Finskoj, ljudi spavaju u proseku 7 sati i 45 minuta, dok su prosečni sati spavanja u Estoniji, Kanadi, Belgiji, Austriji i Holandiji takođe iznad svetskog proseka.Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1