Najzanimljiviji sajt Balkana

mars uzgajanje biljaka u marsovskom tu

Izgleda da uzgajanje biljaka na planeti Mars kao što je prikazano na filmu holivudskom filmu "Marsovac" nije obična fikcija i mašta to je dokazao ovih dana holanski tim načnika....

Oni su nedavno u tlu koje odgovara sastavu tla sa Marsa uspeli da uzgoje jestive biljke koje bezbedne i za čoveka. Stručnjaci sa Univerziteta u Wageningenu objavili su rezultate eksperimenta u kom je od 10 vrsta biljaka uspešno razvijeno njih četiri.

Reč je o paradajzu, rotkvicama, raži i grašku koji u sebi nisu pokazali elemente toksičnosti te su kao takve proglašene jestivima od strane naučnika. Tako su neki određeni nivoi koncentracije teških metala bili su niži nego u biljakma koje rastu u običnoj zemlji.Ostaje još samo da se biljke testiraju po rigoroznim holandskim i američkim sigurnosnim standardima, a ukoliko i ti testovi zadovolje očekivanja, naučnici će svojim sponzorima prirediti pravu gozbu "s Marsa"

mars uzgajanje

Na žalost ostalih šest drugih biljaka iz ovog eksperimenta nije zadovoljilo standarde zdrave ishrane.

"Možemo ih slobodno jesi i jako me zanima kakvog su ukusa", rekao je vođa tima ekolog Wieger Wamelink.

Podsećamo da je ova marsovski eksperiment uzgajanja biljaka započeo, aprila 2015. godine, pored paradajza, rotkvica, raži i graška, naučnici su pokušali razviti zdrave primerke poriluka, špinata, salate potočnice, rukole, kvinoje i vlasca.

Biljke su rasle u simuliranom Marsovom tlu kojeg je kreirala NASA, pri uslovima Zemljine atmosfere. Zapravo, reč je o pretpostavljenom načinu uzgoja biljaka koji će se desiti prilikom dolaska prvih ljudi na Crvenu planetu Mars

"Uzgajanje će se odvijati u objektima kako bi se biljke zaštitile od nepovoljnih uslova na Marsovoj površini", objašnjava Wamelink.

Ipak, ostaje nejasno da li će konzumiranje ovih biljaka na Marsu imati isti efekat na ljudsko tijelo kao konzumiranje na Zemlji, tj. kako će se bilo koja koncentracija teških metala ponašati u prilikama slabije gravitacije.
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1