Najzanimljiviji sajt Balkana

najveca podvodna pecina  na svetu Meksiko
Grupa ronilaca otkrila je u da su dve podvodne pećine u istočnom Meksiku koje su međusobno povezane, a za koje se veruju da su najveće podvodne pećine na planeti Zemlji.....


Ovo novo otkriće ronilaca bi moglo da baci novu svetlost na drevnu civilizaciju Maja.

Projekat " Veliki akvifero Maja ",(Gran Acuifero Maya) posvećen istraživanju i očuvanju podzemnih voda poluostrva Jukatan, otkrio je pećinu dugu 347 kilometara.

Posle nekoliko meseci istraživanja lavirinta podvodnih kanala, otkrivena je veza između pećinskog sistema poznatog kao Sak Aktun, dugog 263 kilometra i sistema Dos Ohos od 84 kilometra.


"To nam daje ogromnu i divnu perspektivu u razumevanju drevnih naselja i načina na koji bi se mogli razviti. Omogućava nam da jasno razumemo rituale, lokacije za hodočašće i, na kraju, velika naselja pre Španaca za koja znamo duž ovog pećinskog sistema", objasnio je arheolog Giljermo de Ana, direktor projekta "Veliki akvifero Maja"

Poluostrvo Jukatan u Meksiku obiluje monumentalnim relikvijama Maja. Njihovi gradovi počivali su na širokim mrežama rudnika povezanih podzemnim vodama.

U ovom sistemu postoji oko 200 podvodnih pećina, za koje smo mislili da bi mogle biti povezane, ali nismo bili sigurni. Sada znamo za sakupljanje vode i da ćemo vremenom dobiti ključ za razumevanje prošlosti, razvoja sadašnjosti, i planiranje budućnosti istakao je De Ana.

Podvodne pećine imale su poseban verski značaj za Maje, čiji potomci i dalje žive u regionu.

Pogledajte video:

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Mobi aplikacija Zanimljivosti Dana

Preuzmite našu mobilnu
android aplikaciju 
DOWN

Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2018 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala