Najzanimljiviji sajt Balkana

švedsko optadno pivo PU:REST
Jedna pivara iz Štokholma u Švedskoj je lansirala pivo koje je napravljeno od reciklirane vode iz kanalizacije to jeste, pivo od otpadnih voda!...

Novo pivo od otpadnih voda nosi ime "PU:REST" a proizvela ga je pivara "New Carnegie", u saradnji sa švedskim Institutom za očuvanje životne okoline , kao i pivarom "Carlsberg", koja je omogućila tehnička sredstva za stvaranje ovog piva.

S ovim pivom kompanija "New Carnegie" želi da skrene pažnju javnosti da je reciklirana voda potpuno sigurna za konzumaciju, te da se može piti bez opasnosti od obolenja kao i voda sa gradskog vodovoda.

Tvorci novog "otpadnog" piva PU:REST, kao i Institut za očuvanje životne okoline, ističu da za njih nije postojao tehnički izazov u stvaranju ovog piva.

Koliko je još problematičan izazov u ubeđivanju javnosti da je reciklirana voda potpuno ispravna za piće.

"Zato smatramo da je pivo kao jedno od najpopularnijih napitaka na planeti savršen primer koji će pokazati da je reciklirana voda ispravna za piće", istakli su tvorci piva PU:REST

Novo pivo od otpadnih voda PU:REST je predstavljeno švedskim ljubiteljima zlatnog napitka tokom ove nedelje, a među ljubiteljima ovog napitka na socijalnim mrežama već je stekao naziv "otpadno pivo".

"Poteškoće u stvaranju relativno jeftine i energetski isplative vode nisu tehničke prirode, koliko emocionalne." kazao je Stefan Filipson, projekt menadžer "New Carnegie" pivare.

Te dodao:
"Reciklirana voda je čista isto koliko i voda sa česme, ali većina ljudi je još skeptična kod konzumacije ove reciklirane vode"

Ovaj menadžer smatra da s ovim pivom oni čine pionirske korake u svijetu gdje je nestašica vode neminovna.

"Želeli smo da pokažemo da već sada mi imamo neophodnu tehnologiju da recikliramo otpadne vode i stvorimo vodu koja je potpuno ispravna za konzumaciju", dodao je Filipson.

Pivski tehničar Kris Turgeson, koji je stvorio formulu za pivo PU:REST, pivo od otpadnih voda opisuje kao kristalno čist pilsner i kaže da je kompanija prihvatila izazov jer veruje da i proizvođači i konzumenti moraju da se usude da misle drugačije jer će jedino na taj način početi voditi brigu o planeti Zemlji.

Pivo, sudeći po komentarima onih koji su ga probali, ima veoma čist i svež ukus, međutim veliki broj pivopija još ne želi da se upusti u konzumaciju "otpadnog piva"

PU:REST je trenutno moguće nabaviti u restoranima u Stokholmu, koji su u vlasništvu pivare "New Carnegie".

Pivo će zvanično biti na tržištu širom Švedske od jula ove 2018. godine i za sada nije poznato da li će ono doći i do pivopija iz drugih evropskih zemaljaDodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1