Najzanimljiviji sajt BalkanaU Tuzli napravljena najveća baklava na svetu
U okviru manifestacije "Gastro šou", u Tuzli je u petak predstavljena baklava za Ginisa to jest, za Ginisov rekord! Baklava koju su napravili tuzlaci ...

bila je teška 800 kilograma a isečena na 15.200 komada.! Sa ovom težinom bakalva iz Tuzle je ušla konkurenciju za najveću baklavu na svetu.

Po jedan komad baklave namenjen je rudarima, koji danas obeležavaju svoj dan, ali i prvacima iz osnovnih škola Tuzlanskog kantona, zatim Velike Kladuše, Zenice i Odžaka, prenosi portal Klix.ba.

Organizatori su istakli da je baklava pripremana proteklih nekoliko dana, po tradicionalnoj recepturi staroj nekoliko decenija.


"Mnogo vremena i truda je uloženo kako bismo baklavu napravili onako kako su je pripremale naše nane i majke, po originalnom receptu. Učestvovalo je 15 izvrsnih kuvara i poslastičara koji su radili deset dana", naveo je Šerif Abdiji, čiji je tim pripremao tradicionalnu baklavu.

Portparol manifestacije „Gastro šou“ Vedran Jahić kaže da je baklava nominovana za ulazak u Ginisovu knjigu rekorda, kao najveća na svetu.

U ovoj tradicionalnoj poslastici, koja je pripremljena od halal proizvoda, pored rudara i osnovaca, uživaće i štićenici tuzlanskog Doma penzionera, Merhametove javne kuhinje, Doma za decu bez roditeljskog staranja, kao i Dečje javne kuhinje u Lukavcu.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala