Najzanimljiviji sajt Balkana


Marinaleda grad u kome vlada komunizam i plate 1200 evra
Marinaleda je gradić u Andaluziji na jugu Španije koji na površini od 25 kilometara kvadratnih broji oko 2.700 stanovnika ono što čini Marinaledu kao grad zanimljivim jeste činjenica da su prosečne plate iznose oko 1.200 evra... , a stanarina oko 15-ak evra i da ovde nema policije ni kriminala dok 

Stanovnici Marinalede bez ustručavanja izražavaju svoja politička uverenja. U gradu nema blještavih reklama i oglasa, a zidove i ulice krase grafiti s političkim porukama.


Ulice nose nazive slavnih boraca za radnička prava kao što su Federiko Garsija Lorka i Pablo Neruda a sve odluke u gradu donose se demokratskim putem na nedeljnim sastancima.

Dok je nezaposlenost u Španiji dostigla stopu od 27 odsto u Marinaledi je ostvarena gotovo puna zaposlenost. Plate kako smo rekli iznose odi 1.200 evra mesečno, a cena stanarina je 15 evra.


"Prema španskom zakonu, mi bismo, prema broju stanovnika trebalo da imamo između 4 i 7 policajaca. Ali, mi ih ne želimo ovdje. Jer, baš zato što se sve zasniva na dobrovoljnoj bazi, jer se zajedno borimo i zajedno krojimo naše živote, postoji vrlo visok stepen koegzistencije", objašnjava gradonačelnik Marinalede Huan Manuel
gradonačelnik grada Marinaleda Huan Manuel od 1979

Jednom mesečno u Marinaledu se obeležava tzv. "crvena nedelja", kada neko na sastanku iznese ideju o tome kako bi grad mogao postati još bolji ili lepši. Ako ideja bude prihvaćena, volonteri obave taj posao. Nekad je reč o čišćenju ulica ili o popravkama na kućama. Grad ima i svoju televiziju i radio-kanale, policija ne postoji, a nema ni kriminala.

Grad takođe osigurava pristup besplatnom Internetu. Fascinantan je i sportski sadržaj u Marinaledu malom gradiću sa jedva 2.000 stanovnika – dva fudbalska terena, košarkaški teren, teren za tenis, skvoš i odbojku, bazen.

U gradu stanovnici sami sebi grade kuće, a pravo na gradnju dobija svaki stanovnik koji je najmanje dve godine proveo kao registrovani stanovnik Marinalede. Tada od lokalnih vlasti dobija materijal potreban za izgradnju kuće, a tek nakon što je izgradi, počinje plaćati 15 evra mesečno vladi kako bi se refundirali troškovi korišćenog materijala.

Osim toga, vlasti u pomoć šalju i profesionalne građevinare i arhitekte, koji pomažu u izgradnji. Međutim, jednom izgrađene kuće se ne mogu prodati, čime se sprečava mogućnost profitiranja.

Gradić koji svojim poretkom i borbom protiv kapitalizma privlači pažnju mnogih, takođe mnogima predstavlja i savršeno mesto za život. Tako je navala za useljenje tolika da je uvedena čak i lista čekanja.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1