Najzanimljiviji sajt Balkana


Mač star  700 godina našli su  Janik Vestergard i Hening Noh iz Danske
Vodoinstalateri iz Danske Janik Vestergard i Hening Noh sasvim slučajno su otkrili ispod asfalta u ulici Algade u gradu Alborg srednjovekovni mač star 700 godina...

Dvojica vodoinstalatera su u sloju zemlje su primetili da viri vrh nekog zarđalog sečiva, da bi se na kraju ispostavilo da je reč o mač iz 14. veka, koji je i dalje bio oštar za svoje godine koje je proveu zatrpan u zemlji


Kada su dvojica vodoinstalatera shvatili šta su otkrili kontaktirali su Keneta Nilsena, arheologa sa Istorijskog muzeja severnog Jutlanda, koji je posle analiza potvrdio da se radi o srednjovekovnom oružju.

Potpuno čitav i u dobrom stanju mač je pronađen u sloju zemlje u kojem se nalaze ostaci popločane ulice iz 13. veka.

"Predmeti pronađeni u tom sloju uvek potiču iz 14. veka, tako da je mač završio u zemlji u tom razdoblju", navode iz gore pometog muzeja.


Srednjovekovni mač teži tek nešto više od 1 kilograma.Sečivo mača je dugačko 93 centimetra, dok balčak ima dužinu od oko 19 centimetara.
Mac iz srednjeg veka  FOTO/PRINTSCREEN Historical Museum of Northern Jutland
Arheolozi su utvrdili da se radi o izuzetno kvalitetnoj izradi. Usko sečivo učinilo je mač veoma laganim. Drugi elementi, poput ukrašenog balčaka, načina obrade sečiva i rukohvata, upućuju na visok nivo umešnosti onoga ko ga je pravio.

Iz muzeja ističu da je mač sigurno koštao mnogo novca da se iskuje i da ga je najverovatnije posedovao neki prilično bogati srednjovekovni plemić.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1