Najzanimljiviji sajt Balkana

"Kripta civilizacije" tako se zove vremenska kapsula koju je spremio Dr Tornvel Džejkobs, tadašnji predsednik Univerziteta Ogletorp u Atlanti, 1935.godine.. a koja će biti otvorena tek 8.113.godine! Dr Tornvel Džejkobs je revoltiran nedostatkom preciznih informacija o drevnim civilizacijama pa je zato tada i napravio ovu vemensku kapsulu.

A sve u nameri  da sačuva svaku glavnu odliku današnje (u to vreme, tih godina) civilizacije za ljude budućnosti, dr Džejkobs je osmislio planove za vremensku kapsulu zvanu "Kripta civilizacije".


Imajući u vidu da je prvi zabeleženi datum u istoriji 4241. godina pre nove ere, od čega je prošlo 6177 godina, Tornvel Džejkobs je predložio da se Kripta otvori tek kad prođe isto toliko. Kripta civilizacije svečano je zapečaćena 28. maja 1940. godine, sa uputstvima da se ne može otvoriti do 28. maja 8113.godine


Prostorija je smeštena ispod hale posvećene Fibi Herst i dugačka je i široka šest, a visoka tri metra. Zidovi kripte obloženi su porcelanskim pločama, vazduh je zamenjen inertnim gasovima, a vrata od nerđajućeg čelika hermetički zatvorena, kako bi predmeti bili sačuvani što duže.


Te 1936. godine, dr Džejkobs je za magazin Scientific American opisao svoj plan za stvaranje vremenske kapsule, koja će poslužiti budućim stanovnicima planete Zemlje. Njemu je u ovom značajnom poduhvatu pomagao Tomas Peters, naučnik svestranog iskustva, a radovi su počeli u avgustu 1937. godine i trajali sve do kraja maja 1940.
Tokom ovog perioda, prikupljena je neverovatna količina informacija: na stotine filmskih žurnala i preko 640.000 zapisa na mikrofilmu, od Kurana, pa sve do Prohujalo sa vihorom, spakovano je u kriptu.

U kripti se nalaze neke praktične stvari, poput uređaja koji je napravljen tako da one koji te 8113. godine otvore kriptu, mogu da nauče engleski jezik, ukoliko bude mrtav do tad. Postavljeni su i neki neobični predmeti, poput ženskih najlon čarapa, lažnih trepavica, oblika grudi, muštikle, igračke Paje Patka i slično.

Takođe, u kripti se mogu naći proteze, modeli nakita i fotografije. Džejkobs je namerno ostavio modele umesto pravog nakita, kako bi obeshrabrio lopove da provale u kriptu.

Na ulaznim vratima Kripte civilizacije stoji tabla koja najbolje opisuje namenu ove vremenske kapsule:

"Kripta sadrži uspomene na civilizaciju koja je postojala u Sjedinjenim Američkim Državama i svetu tokom prve polovine dvadesetog veka. Drago kamenje i plemeniti metali nisu uključeni u kolekciju. Uzdamo se u zakone okruga Dekab, države Džordžije i vlade Sjedinjenih Američkih Država i njihovih naslednika da nastave da čuvaju kriptu sve do 8113. godine. Do tada, molimo sva lica da vrata i sadržaj kripte ostanu netaknuti."

Pogledajte mini foto galeriju kripte civilizacije:


izvori :Kafenisanje.rs i Zanimljivostidana.comZbog novonastale situacije u svetu sa Koronom, smanjene su vesti o zanimljivostima na svetskim portalima , pa tako i na našem sajtu .Veoma teško doći do nekih novih dnevnih zanimljivosti Hvala na razumevanju.Hvala što nas čitate i podržavate naš sajt
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1