Najzanimljiviji sajt Balkana

Spacex falcon raketa marsElon Musk direktor kompanije SpaceX govorio je o detaljima, rokovima i onome što je potrebno za putovanje na Mars i izgradnju prvog održivog grada  tj. prve baze na Marsu..

U Maskovoj viziji to jest, planovima za budćnost vezanih za njegovu kompaniju da učini ljude interplanetarnom vrstom.


Ilon Mask je rekao da lansiranje rakete tj.spejs šatla košta 2 miliona dolara, a da bi održivi grad na Marsu postao stvarnost, SpaceX mora napraviti i lansirati oko njih 1.000 koji će transportovati teret, infrastrukturu i posadu na Mars u periodu od 20 godina.


Udaljenost Marsa bi realno dozvoljavala jedan let svake dve godine. Mask je govorio i o količini tereta koji taj budući spejs šatl bim mogao poneti. Njegov dizajn je prilagođen tako da se maksimizuje novu upotrebu, a Musk je rekao da Spejs šatl u idealnim uslovima može leteti do tri puta dnevno.

Taj broj znači više od 1.000 letova godišnje za Space shuttle raketa, a to znači da ukoliko bude 100 Spejs šatlova koji mogu poneti 100 tona u orbitu, onda će na godišnjem nivou njegova kompanija SpaceX moći u orbitu lansirati do 10 miliona tona godišnje.!

Ako se uzmu u obzr sve letelice koje su trenutno operativne i transportuju teret, ukupno se godišnje može transportovati samo 500 tona tereta. Danas, rakete Falcon kompanije SpaceX transportuju polovinu tog tereta.

Pre nego se napravi održivi grad na Marsu. potrebno je da se obavi let s posadom na Crvenu planetu. Međutim, sada se čeka povratak astronauta na Mesec, NASA je postavila rok do 2024. godine.

SpaceX se nada da će na lunarnu površinu spustiti svoj "falcon" odnosno spejs šatl do 2022. godine kako bi pomogao u pripremama za sletanje astronauta.Zbog novonastale situacije u svetu sa Koronom, smanjene su vesti o zanimljivostima na svetskim portalima , pa tako i na našem sajtu .Veoma teško doći do nekih novih dnevnih zanimljivosti Hvala na razumevanju.Hvala što nas čitate i podržavate naš sajt
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1