Najzanimljiviji sajt Balkana

izumi inovacije

U svetu postoji mnogo poznatih izumitelja. Poput Benjamina Franklina, Nikole Tesle, Aleksander Graham Bella ili braće Wright ova imena skoro svima poznata po izumima koje su izumeli ovi ljudi i tako dorineli razvitku i boljitku čovečanstva....


Ali, postoje i oni izumitelji koji su pali u zaobrav a čije izume takođe koristimo skoro svakodnevno, a ne znamo ni ko ih je izumeo

U nastavku ovog teksta donosimo vam 6 izumitelja koje je svet skoro i zaboravio a njihive izume gotovo koristimo svakodevno:

1. Prva podmornica - Cornelis Jacobszoon Drebbel (1572. - 1633.)

prva podmornica

Holandski izumitelj Cornelis Jacobszoon Drebbel doprinio je brojnim naprecima u poljima hemije i optike. Međutim, veruje se da je njegov najveći uspeh izgradnja prve podmornice kojom se može upravljati.

Cornelias Jacobszoona Drebbela izumeo je napravu davne 1624. godijen bila je to prva podmornica! Ova prva podmornica bila je pokretana uz pomoć vesala koja su virila iz njenog trupa, a napravljena je od drveta i kože. Imala je mesta za 16 putnika, a mogla je zaroni na dubinu do celih pet metara i ostane pod vodom najduže tri sata.!

2. Majka softvera - Ada Lovelace (1815. - 1852.)

Kćerka britanskog pesnika Lorda Bajrona još od rane mladosti bila je veoma talentovana matematičarka.
Njen prijatelj Charles Babbage, koji je bio takođe matematičar, upoznao je mladu Adu, sa idejom "analitičke mašine". Ovaj mehanički kalkulator mnogi danas smatraju pretečom modernog računara.

Lovelace je 1840. godine napisala algoritam kojim bi se upravljalo Babbageovim izumom, što je faktički čini majkom današnjih softvera.

3. Fonoautograf - Edouard-Leon Scott de Martinville (1817. - 1879.)

fonoautograf

Ovaj Parižanin bio je pisar na kraljevom dvoru, a važio je i za najvećeg stručnjaka za stenografiju svoga doba. Međutim, njegova glavna opsesija bila je kako precizno i automatski snimiti govor.


Godine 1857. patentirao je fonoautograf, uređaj koji je bio sposoban prenositi vibracije zvučnih talasa na olovku koja bi ih potom zapisivala na papir. Dvadeset godina kasnije, na osnovu de Martinvilleovog izuma, Thomas Edison je kreirao svoj fonograf

4. Prvi elektromagnetni uređaj - Antonio Meucci (1808. - 1889.)

Meucci je 1857. godine napravio je prvi elektromagnetni uređaj kojim bi iz svoje laboratorije u podrumu, razgovarao sa svojom nepokretnom suprugom, koja je ležala u sobi iznad podruma.

S obzirom da nije imao dovoljna finansijska sredstva, niti pomoć političkih struktura, Italijan nikad nije uspeo patentirati svoj izum, što je 20 godina psole učiniio Alexandar Graham Bell

5. Napravio prvu sijalicu - Joseph Wilson Swan (1828. - 1914.)

kopija el. izvora svetlosti

Mnogi smatraju Thomasa Edisona izumiteljem sijalice, a da li je tto tako ? Odgovor je ne! Prvi električni izvor svetlosti zapravo je delo Britanaca Josepha Wilsona Swana.! Njegova porodična kuća je bila prvi objekat osvetljen isključivo uz pomoć elektriciteta.

Swan i Edinson istovremeno su radili na kreaciji prve sijalice, ali nikada nisu ostvarili saradnju.Neki istoričari tvrde da Edinsona danas smatraju "ocem sijalice" samo zbog jedne činjenice a to je da se prvi setio da je patentira "svoj" izum sijalicu

6. Samostalni televizijski sistem - Philo Farnsworth (1906. - 1971.)

Otac televizora Philo Farnsworth

Amerikanac Farnsworth je prešao veliki put od dječaka rođenog u drvenoj straćari koju je napravio njegov deda, do jedne od najznačajnijih ličnosti 20 veka

Sa 22 godine Philo Farnsworth je napravio prvi svetski samostalni televizijski sistem. Svoj izum nazvao je "raščlanjivač slika", a nakon što ga je patentirao osnovao je "Farnsworth korporaciju za razvoj radijske i televizijske tehnologije". Umro je od upale pluća, kao alkoholičar.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Mobi aplikacija Zanimljivosti Dana

Preuzmite našu mobilnu
android aplikaciju 
DOWN

Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2018 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala