Najzanimljiviji sajt Balkana

Ruke i dlanovi deo su tela koji najviše koristimo, a kako bi se prilagodile svim radnjama za koje ih koristimo, držanje, rastezanje, dizanje, kucanje, pisanje i druge stvari, moraju stalno menjati oblik....

Preciznije, koža koja ih prekriva mora se prilagoditi kompleksnim položajima.

Tu na scenu stupaju linije na dlanu. Naime, te linije, zvane još i nabori i brazde, pomažu koži da se raširi i opet skupi zavisno od toga šta sa rukama radimo pa dele dlan na tzv. delove za savijanje.

Linije na dlanu pomažu koži da se savije preko dlana kada promenimo njegov oblik, recimo kada ruku skupimo u šaku ili kada savijemo ruke. Drugim rečima, kada ne bismo imali te linije, koža bi nam visila sa dlanova.
Pogledajte pažljivo dlan svoje ruke i videćete da je svaka linija na mestu gde se dlan savija. Isto važi i za linije na laktovima, kolenima, zglobovima itd.

Linije koje nam drže kožu nastanu dok smo još u stomaku, oko 12. nedelja nakon začeća. Debljina i broj linija na dlanu zavisi od faktora kao što su rasa i genetika.

Većina ljudi ima tri glavne linije na dlanu, a neki imaju samo jednu što može da vodi na abnormalni razvoj bebe u utrobi, odnosno Daunov sindrom, fetalni alkoholni sindrom ili druge genetske poremećaje. Međutim, lekari u obzir uzimaju još neke faktore pre nego uspostave dijagnozu.
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1