Najzanimljiviji sajt Balkana

ljudsko telo soJoš jedan tekst na temu zašto, ovaj put reč je o tome zašto je ljudskom telu potrebna so? Ljudsko telo sadrži oko 60 procenata vode. Mnogi naši organi imaju neverovatno velik procenat vode....

Na primer, mišići imaju oko 70 procenata, jetra isto toliko, mozak 79, a bubrezi 83. Ali ta telesna tečnost nije čista voda. To je u stvari rastvor soli. Zbog čega?

Kao prvo da vam kažemo daje so (koju konzumiramo) natrijum Natrijum je esencijalni mineral, koji potreban ljudskom organizmu. On je neophodan za opstanak i neophodno je unositi svakodnevno.

Dnevna potreba ljudskog organizma za natrijumom je oko 1000 mg (1g) na osobu prosečne težine. So (natrijum hlorid) se sastoji iz natrijuma i hlorida, stoga da bismo uneli dovoljnu količinu natrijuma koja čini 50% soli, potrebno je bar 2 grama soli dnenvo na prosečnu telesnu težinu čoveka.
Po jednoj naučnoj teoriji, sve kopnene životinje, pa i čovek, potiču od organizama koji su živeli u moru. Telesna tečnost tih živih bića bila je morska voda. Kada su se ta bića preselila na kopno, u njihovim telima zadržala se morska voda; ali na kopnu nije bilo mogućnosti da se obezbedi dovoljno soli prirodnim putem.

Biljke koje rastu na kopnu ne sadrže dovoljno soli. Zbog toga životinje koje se hrane biljem — biljojedi — imaju potrebu za solju. Telo svakodnevno gubi izvesnu količinu tečnosti koja sadrži so, a biljna hrana to ne nadoknađuje. Međutim, životinje koje se hrane mesom — mesožderi — ne osećaju takvu dopunsku potrebu za solju.

One nalaze dovoljne količine soli u mesu svojih žrtava. To isto važi i za ljude. Eskimi, na primer, hrane se uglavnom mesom i zato nemaju potrebe za nekim posebnim uzimanjem soli.

Stanovnici unutrašnjosti kopna uvek traže više soli nego oni koji nastanjuju morske obale. U Meksiku se so nekada davno smatrala tako dragocenom, da je čak postojao bog soli. A u Evropi, u stara vremena, ljudski rad se plaćao solju.

U ljudskom telu so se nagomilava uglavnom u koži. Ako se neko dijetalno hrani i ne uzima so, krv će gubiti so kroz razne vidove izlučivanja. Tada koža mora da daje krvi svoje rezerve soli, jer koncentracija soli u krvi mora da bude stalna.

Ustupanje rezervi soli povoljno deluje u slučajevima nekih oboljenja. Zbog toga se dijete koje isključuju so često preporučuju obolelim osobama.

So se odstranjuje uglavnom preko bubrega. Ako bubrezi obole, bolesnicima se zabranjuje uzimanje soli da bi se time smanjio rad bubrega.

Moderna stona so (onu koju obično kupujemo u prodavnici) ima malo toga prirodnog u sebi, takođe to je so koja je više puta prerađena i u sebi ne sadrži nikakve minerale sem onih koji se tu nađu veštačkim putem (ubacivanjem u so).

Dok prirodne soli su nešto sasvim drugo, one oplemenjuju telo mineralima potrebnim za svakodnevno funkcionisanje. Prirodne soli čine otprilike oko 84% natrijum hlorid (so), a 16% druge prirodne minerale koje se u takvoj soli nalaze i to fosfor, silikon, vanadijum, magnezijum, kalijum itd.

Dok obična stona so sadrži 97,5% natrijum hlorida i ostatak su hemikalije koje apsorbuju vlažnost i slično i eventualno jod koji se tu veštačkim putem ubacuje.

Na kraju, najbolji tip soli koji postoji jeste prirodna roza so sa Himalaja (Predstavlja ostatak nekadašnjeg mora/okeana, te se ta so zadržala na Himalajima) i keltska morska so. To su najčistije (nezagađene) soli koje postoje.. Pored natrijuma, ona u sebi sadrži i druge minerale koje drugi tipovi soli ne sadrže uopšte.
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1