Najzanimljiviji sajt Balkananebo plavoDa li ste se zapitali otkud baš i zašto je nebo plavo to jest, plave boje?Verovatno ste u sebi rekli sad, baš je dečije pitanje, ali da li zasita znate?....Okud da nebo bude baš takve boje-plave, taj najprijatniji prizor..

za sve stanovnike planete Zemlje iznad njihovih glava? ...

Svaka svetlost se ponaša kao talas koji se sastoji od sitnih čestica fotona, koji imaju određenu energiju.Energija svakog fotona ima odgovarajuću talasnu dužinu. Svetlost koja dolazi od Sunca sastavljena je od spektra boja: crvena, narandžasta, žuta, zelena, plava, indigo-plava i ljubičasta.

To su ujedno i boje vidljivog dela spektra, a svakoj od ovih boja odgovara jedinstvena talasna dužina – ljubičasta ima najkraću, a crvena najdužu talasnu dužinu, dok su ostale boje smeštene između njih.

Do ovog saznanja (spketra boja) došao je engleski fizičar ser Isak Njutn u XVII veku, tako što je propuštao svetlost kroz staklenu trostranu prizmu i na zastoru posmatrao spektar boja.

Vazduh koji okružuje Zemlju sastoji se od gasova (azota, kiseonika, argona i drugih) pomešanih sa vodenom parom i kristalima leda. U njemu ima i prašine i hemijskog zagađenja, a tu je i sloj ozona. Dugo se mislilo da neki od ovih sastojaka vazduha daju nebu plavu boju.


Na primer, i voda i ozon upijaju crvenkastu svetlost, a propuštaju deo spektra oko plave boje. Zbog toga se mislilo da je to razlog zašto je nebo plavo. Međutim, ispostavilo se da vode i ozona jednostavno nema dovoljno da upiju toliko crvene svetlosti da bi nebo postalo plavo.

Britanski naučnik Džon Tindal pretpostavio je 1869. godine da prašina i druge čestice u vazduhu rasipaju svetlost, pri čemu plava boja nadjačava ostale.

Tindal je posle jednog eksperimenta zaključio da bi, ako bi se nebo ispunilo savršeno čistim vazduhom, bela svetlost kroz njega prošla bez cepanja. Nezagađen vazduh imao bi za posledicu blistavo belo nebo. Međutim, i ovo objašnjenje bilo je pogrešno.

Britanski naučnik lord Džon Rejli objasnio je 1899. godine zašto je nebo plavo tkz(Rejlijevo rasejanje). Rejlijevo rasejanje veoma zavisi od talasne dužine svetlosti, gde se svetlost kraće talasne dužine najviše rasipa.

U nižim slojevima atmosfere, sićušni molekuli kiseonika i azota razbacuju svetlost kraće talasne dužine, poput plave i ljubičaste, u mnogo većoj meri nego one duže talasne dužine poput crvene i žute. zapravo, raspršivanje svetlosti od 400 nanometara (ljubičasta) je 9,4 puta veće od svetlosti od 700 nanometara (crvene).Iako atmosferske čestice više odbijaju ljubičastu, nego plavu boju, nebo deluje plavo, jer su naše oči osetljivije na plavu svetlost i zbog toga što se ljubičasta apsorbuje u gornjoj atmosferi.

Tokom izlaska ili zalaska sunca, sunčeva svetlost prolazi kroz više atmosfere pre nego što dođe do naših očiju, tako da se još više plave i ljubičaste rasipa, zbog čega prolazi crvena i žuta svetlost.


Ili malo stručnije objašnjeno...
Kad Sunčeva svetlost prolazi kroz atmosferu, jedan deo svetlosti prolazi između molekula gasa u atmosferi i stiže do tla u potpunosti zadržavajući belu boju koju je imao na izvorištu.


Ali, deo Sunčeve svetlosti naleće na molekule gasa (azota ili kiseonika, na primer), upija se, a zatim rasipa na sve strane. Atomi u molekulima gasa pobuđuju se pod uticajem upijene svetlosti i ponovo odašilju fotone svetlosti svih talasnih dužina, od crvene do ljubičaste, u svim pravcima oko molekula.

Tako deo svetlosti nastavlja put prema tlu, deo se šalje u nebo, a jedan deo odlazi nazad prema Suncu. Sjaj svetlosti koju zrače molekuli zavisi od boje: na jedan foton crvene svetlosti dolazi osam fotona plave. Prema tome, plava svetlost koja izbija iz molekula jača je osam puta od crvene, i zato nebo izgleda plavo.

izvori:opsteobrazovanje.in.rs / Zanimljivostidana.com
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova

Nova rublika ZAŠTO...?

Na našem sajtu još jedna
nova rublika "ZAŠTO...?"
Nadamo se da će vam rublika "Zašto? "
biti zanimljiva i zabavna😊
Da će mlađi saznati i naučiti nešto novo,
a stariji obnoviti svoje znanje
HVALA ŠTO NAS ČITATE I PODRŽAVATE SAJT😊


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1