Najzanimljiviji sajt Balkana

mraviJednu zanimljivosti u vezi sa Islandom će mo vam otkriti u narednim redovima teskta sa naizgled apsurdnim pitanjem: zašto na Islandu nema mrava? Istraživač Havijer Espadaler Helabert ...

proučava mrave celog sveta već 35 godina.

"Došao sam do zaključka da je istraživanje vredelo truda" tvrdi naučnik. Po njegovom mišljenju odgovor na ovo pitanje može da se sažme u jednoj reči: hladnoća odnosno islandska klima"Mravi se obično roje u zemlji. A zemlja na Islandu je veoma hladna; toliko hladna da ne dozvoljava insektima da polože svoja jaja, larve, ni da ispune svoj biološki krug" uveren je 100 procentno Espadaler.

"U slučaju mrava, taj krug od polaganja jaja do novog života varira između mesec i godinu dana. Na severu Evrope žive mravi koji imaju sporiji biološki krug od blizu godinu dana. Zbog toga nema dovoljno vremena da se sve ispuni u takvim vremenskim uslovima.”

"Mravi su hladnokrvne životinje. Iz tog razloga biološki krug im je sporiji. Čak i kada bi počeli da prave roj, nikada ne bi mogli da napreduju. Isto se dešava i na drugim mestima gde je klima ekstremna, kao što je Sibir. Većina insekata se ne provodi lepo u ovim zemljama”, kaže Espadaler.


Ingvar Orn Ingvarson, koji radi u turističkom sektoru na Islandu, razjašnjava ovo."Istina je da u ovoj zemlji ima mrava, ali su vrlo retki i vrlo retko se vide. Od 1994. godine ponekad smo imali vrstu Lasius Niger (mrav iz porodice Formicinae) u Rejkjaviku, i na jugu i zapadu Islanda. Međutim, ti mravi ne žive u prirodi samostalno te zavise od domaćinstava u kojima su podstanari.”

Uprkos tome, Havijer Espadaler kaže da na Islandu ima papagaja, kao i ostalih egzotičnih vrsta. Istorija niske temperature, koja ne dozvoljava mravima da zatvore svoj biološki krug, ne važi za unutrašnjost ljudskih domova.

U kućama ili plastenicima možemo uzgajati bilo koju biljku ili životinju, zato što su temperature potpuno drugačije od onih u prirodi. Odnosno marava može biti u esktremno malim količinama u to u glavnom u zapuštenijim domaćinstvima ali nikako u prirodi na Islandu
Zbog novonastale situacije u svetu sa Koronom, smanjene su vesti o zanimljivostima na svetskim portalima , pa tako i na našem sajtu .Veoma teško doći do nekih novih dnevnih zanimljivosti Hvala na razumevanju.Hvala što nas čitate i podržavate naš sajt
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1