Najzanimljiviji sajt Balkana

Znamo svi izgleda Rubikova kocka naročito generacije iz 80-tih ova "igračka" je bila nezostavna zabava koja je zaokupljivala umove mnogih (mladih) ljudi. Ali znate li kako kako je nastala Rubikova kocka?...

Sve je počelo u prelepoj Budimpešti, u umu Ernea Rubika davne 1974.godine kada je kocka i nastala Rubikova kocka je sastavljena od 54 manjih plastičnih kvadrata koji se vrte oko središnjeg jezgra.


Sredinom sedamdesetih godina prošlog veka, Erne Rubik je predavao dizajn na Akademiji primienjenih umetnosti u Budimpešti. Tražio je način da demonstrira 3D pokret svojim učenicima. Jednog dana je uhvatio sebe kako već dugo gleda u Dunav. Gledao je kako se voda kretala oko šljunka. Ovo mu je poslužilo kao inspiracija za pokretljiv mehanizam kocke. Činjenica da delove kocke možete pokretati bez razdvajanja je magična.


Mnogi misle da je kocka služila Ernu Rubiku da svojim studentima bolje objasni 3D objekte.Ipak malo ko zna da je prava svrha Rubikove kocke bila u shvatanju rešavanja strukturalnih problema,tačnije pomagala je u shvatanju kako uz pomeranje određenih delova,sprečiti da se celina raspadne.Sam Rubik nije shvatio da je stvorio veoma zabavnu igračku dok nije prvi put pomešao boje i pokušao ponovo da je složi.

Ekspeimentisao sam u stanu moje majke. Koristio sam drvo, gumene trake i spajalice za izradu prototipa. Trebala mi je neka vrsta kodiranja da bih učinio rotaciju kocke smislenom. Upotrebio sam najjednostavnije rešenje - osnovne boje. Postavljanjem nalepnica na završenu kocku osetio sam se emotivno.

Znao sam da je revolucionarno. U trenutku kada sam počeo da uvijam strane, znao sam da je to prava slagalica. Ali ono što nisam znao je bilo je da li može da se reši. Trebalo mi je nekoliko nedelja

Jednom kada je sklopio kocku, znao je da može da je proda. Trebalo mu je tri godine da proizvod plasira na tržište. Postala je najprodavanija igračka svih vremena, a prošle godine je Seung Beom Čo složio Rubikovu kocku za manje od pet sekundi i tako postavio novi svetski rekord.

I za kraj malo zanimljivosti o njoj - Rubikovoj kocki....

Rubikova kocke se prodaje kao “kocka sa milijardama kombinacija”, standardna 3x3x 3 Rubikova kocka ima preko četrdeset i tri kvintiliona kombinacija. ili 43,252,003,274,489,856,000 kombinacija! Takođe Rubikova kocka smatra jednom od najprodavanijih igračka u svetu, jer je do 2005. godine prodata u više od 300 miliona primeraka!

I da... potrebno je između 48 i 100 pokušaja da bi se rešila Rubikova kocka. A može da se reši i za manje od 20 poteza, ko ima

Izvori:nationalgeographic.rs zanimljivostidana.comDodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1