Najzanimljiviji sajt Balkana

Da li ste se ikada zapitali kako je nastao i ko je izmislio frižider (hladnjak)?Ako jeste, a odgovor niste znali sada će te saznati! Od prve Kelenove ideje za pravljenje leda do ulaska frižidera u masovnu upotrebu prošlo je gotovo 170 godina....

I pre nego što je izmišljen frižider (hrvati ga zovu hladnjak), ljudi su vrlo dobro znali da će se trajnost hrane produžiti ako je drže na hladnom mestu: u blizini vode ili zakopanu pod snegom kad ga ima, ili pod zemljom, na tamnim mestima...


Kinezi su 1000 godina p.n.e. koristili led za hlađenje namirnica. Rezali su ga i smeštali u prostor sa hranom. Indijci i Egipćani su pravili led tako što bi ostavili vodu da prenoći u zemljanim posudama.


Prvi sistem hlađenja osmislio je Vilijam Kalen, ugledni škotski profesor, lekar i hemičar. On je u javnoj demonstraciji 1756. godine na Univerzitetu u Glazgovu pokazao kako veštačko hlađenje funkcioniše: upotrebio je pumpu kojom je stvorio delimičan vakuum nad kontejnerom sa etrom koji se onda grejao, apsorbujući toplotu iz okruženja. Procesom je dobijena mala količina leda.

No, ova demonstracija nije izazvala pomamu industrije niti nekakvu komercijalnu primenu - frižideri još nisu bili smišljeni. Zapravo, ušli su u masovnu proizvodnju tek 170 godina kasnije.

Nešto mnogo sličnije frižideru je 1805. napravio Oliver Evans, američki pronalazač i "otac hlađenja", kako su ga zvali.

On je upotrebio kompresor za mašinu kod koje se hemikalija pretvarala u paru, a zatim vraćala nazad u tečno stanje. U termodinamičkom ciklusu proces se iznova ponavljao i hladio unutrašnjost. Ipak, Evans na osnovu ovog otkrića nije napravio nijedan frižider.

Njegovu ideju je gotovo tri decenije kasnije malo modifikovao i iskoristio Amerikanac Džejkob Perkins, koji je napravio frižider i svoj izum patentirao u Velikoj Britaniji. Međutim, ni Perkins se od svoje ideje nije obogatio.
                                         frižider iz 2019(levo) i frižider iz 1950(desno)
Prvi frižider (u pravom smislu te reči) to jest, u ono vreme rashladnu mašinu s amonijakom napravio je švajcarski pronalazač Karl Linde 1876. godine, da bi pomoću njega rashlađivao pivo.

Tek su dvadesetih godina 20. veka i obični građani počeli da koriste frižidere, koji su izazvali veliku revoluciju kada je reč o navikama u vezi sa ishranom.

Prvi  rashladni uređaj za hranu to jest frižider je ušao tek 1927. godine, kada je General Electric (video dole) uspeo smestiti sve delove u mali ormar. Tokom 1950-tih stilisti su počeli dizajnirati frižidere, a u kasnim 60-tim pojavila su se i velika vrata sa magnetima.
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1