Najzanimljiviji sajt Balkana

plišani medaPlišani meda je uvek bio neizostavni deo detinjstva svakoga od nas. I gotovo svaka kuća ga ima i svaki medo i klinac i klinceza imaju svoju priču, taj medo plišani nas  zauvek  podseća nas na neka bezbrižnija vremena iz detinjsva....  
Neretko, ove igračke su i čest poklon prilikom iskazivanja ljubavi i pažnje prema osobama koje volimo.

Plišane mede su toliko normalna i uobičajena pojava da je lako pomisliti kako su oni oduvek među nama. Međutim, ova igračka ima izuzezno zanimljivu, ali ne i tako dugačku istoriju.

Plišanog medu na engleskom zovu "tedi ber" (teddy bear), a ova igračka napravljena je u čast nekadašnjeg američkog predsenika Teodora Ruzvelta....

Novembra 1902. godine ozganizovan je lov na medvede u američkoj državi Misisipi na koji je bio pozvan i tadašnju predsednik Sjedinjenih Američkih Država, Teodor Tedi Ruzvelt.


Kako je tu bilo više lovaca, svi su već ulovili neku životinju. Ispostavilo se da je jedino Ruzvelt ostao bez ulova jer nije bio vešt sa puškom.

Kako bi sprečili da predsednik jedini ostane bez plena, lovci u uhvatili mladunče crnog američkog medveda i vezali ga za drvo, ne bi li bi omogućili Ruzveltu da konačno i on dobije svoj "trofej".

Međutim, videvši onako iscrpljeno i bespomoćno mladunče medveda, Ruzvelt je odbio da puca. Nakon tog događaja Ruzvelt biva ismejan karikaturom u Vašington Postu (The Washington Post), 16. novembra 1902.

Ova karikatura je postala popularna pa ju je crtalo više karikaturista. A vremenom je nesrećni mali meda crtan da bude manji i slađi.

Moris Mičtom, ruski imigrant jevrejskog porekla, čim je video ovu karikaturu došao je na ideju da napravi plišanu igračku medveda koju je stavio u izlog svoje prodavnice i nazvao je Tedijev meda (Teddy's bear), nakon što je dobio dozvolu za korišćenje imena lično od Ruzvelta.
Ovaj orginalni (plišani) medo iz 1903.godine bio je u vlasništvu unuka Theodorea Ruzvelta, Kermita Ruzvelta medu je poklonio Benjamin Mičton(sin osnivača firme za plišane mede) Medu je poklonio  decembra 1963. Potom ga je Ruzvelt ga je poklonio Smithsonian muzeju mesec dana kasnije.

U isto vreme u Nemačkoj, kompanija Steiff takođe počinje da proizvodi plišane mede, bez znanja za događaje u Americi. I dan danas je nerazjašnjeno koji proizvođač je napravio prvog plišanog medu, ali je internacionalni naziv Teddy bear ostao.

Ove slatke igračke postaju sve popularnije, kako u Americi tako i u ostatku sveta. A sve više proizvođača počinje da proizvodi svoje verzije plišanih meda.

Nedugo zatim, Sejmur Iton piše knjigu za decu The Roosevelt Bears; kompzitor Džon Braton piše pesmu The Teddy Bear Two Step što dodatno utiče na popularnost ove igračke.

Pet godina od nastanka karikature plišane mede preplavljuju tržište i postaju najprodavanija igračka na svetu. Danas, godišnja vrednost prodatih plišanih igračaka u celom svetu iznosi oko 1.5 milijardi dolara.Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1