Najzanimljiviji sajt Balkana

kompasU narednim redovima teksta vam otkrivamo kako je nastao kompas... Kompas je instrument (sprava) koji reaguje na magnetizam Zemlje i ovaj uređaj je navigacioni instrument za orijentaciju, odnosno pronalaženje pravaca na Zemlji.

Sastoji se od magnetske igle koja se slobodno kreće u svim pravcima, rotira oko ose, i usmerava prema magnetskom polju Zemlje


Tačna naučna definicija da je: Kompas ili busola (njem. Kompass < tal. compasso: šestar; tal. bussola) je magnetska, mehanička, električna ili optička naprava koja služi za određivanje smjera na Zemljinoj površini u odnosu na sjeverni i južni pol.

Igla kod kompasa okrenuta je prema severu, prema Zemljinom severnom magnetnom polu. Budući da je poznato gde se nalazi severni pol, sva vodena i kopnena područja ucrtavaju se u mapu u odnosu na njega. Na taj način kompas može voditi putnike u željenom pravcu svuda po svetu.


Ne zna se ko je izumeo kompas ali prvi koji su upotrebili magnetsku iglu za pokazivanje smera bili su Kinezi. Du Halde u delu General History of China u kom opisuje događaje za vreme vladavine cara Hoang Tia opisuje kolica s velikom iglom koja je pokazivala 4 glavne strane sveta kojom su se carski vojnici orijentisali i pobedili neprijatelja.

Sprava se zvala "čin-nan" a tako Kinezi i danas zovu brodski kompas. Arapski trgovci su od Kineza čuli za kompas, pa su ga preneli u Evropu. Znamo da je u 12.veku kompas već bio dobro poznta sprava.

Najstariji kompas se sastojao od namagnetzovane igle provučene kroz drveni krst, koji je plivao u posudi s vodom ( ili u vodi) Zatim se počela upotrebljavati igla koja se okreće na drugoj igli, pričvršćenoj za dno posude. U početku je uzimano u obzir samo pravac sever-jug i svuda je stajala okrenuta tako da je severni kraj igle dodirivao severni deo posude, koji je bio obeležen bojom.

Na kraju su na samu iglu zakačili kartu s obeleženim tačkama. Kao što znate, severni magnetni pol i geografski Severni pol se ne nalaze na istom mestu. Severni magneetni pol je na najsjevernijoj tački arktičke obale Severne Amerike, na poluostrvu Butija.


Sve igle na kompasima na severnoj Zemljinoj polulopti okrenute su prema tom mestu. Stari narodi nisu znali za razliku između severnog magnetskog pola i geografskog Severnog pola. Oni su živeli daleko i od jednog i od drugog, pa im se činilo da je igla na kompasu uvek okrenuta severu.

Ali, kasnije su moreplovci, koji su se brodovima otiskivali daleko od obala, zapazili tu razliku i to ih je zbunjivalo. Možete zamisliti kako su tek bili zapanjeni oni koji su plovili u arktička mora oko Grenlanda, kad su vidjeli da je u nekim delovima tih područja igla na kompasu bila okrenuta gotovo prema zapadu!

Danas psotoji više vrsta kompasa...

Žiromagnetski kompas je kompas je kombinacija slobodnog žiroskopa s magnetskim kompasom

Geološki kompas od uobičajenog geografskog kompasa razlikuje se po dve stvari. Na stakalcu su obrnuti položaji istoka i zapada (da bise moglo direktno čitati azimut), a poklopac ujedno ima na sebi oznake stepeni ugla pod kojim je poklopac položen u odnosu na kućište kompasa (klinometar). Geološkim kompasom mjeri se položaj i nagib geoloških struktura.

Pilotski kompas je osnovni navigacijski instrument za određivanje smera u odnosu na magnetski sjever.

na kraju radio-kompas Igla magnetskog kompasa uvek se okreće prema zemljinom magnetskom polu, dok je igla radio-kompasa usmerena prema izvoru radio-signala bez obzira na smer leta aviona ili neke letelice
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova

Nova rublika KAKO

 Na našem sajtu još jedna
nova rublika "Kako..."

Nadamo se da će vam rublika "kako "
biti zanimljiva i zabavna😊
Da će mlađi saznati i naučiti nešto novo,
a stariji obnoviti svoje znanje
HVALA ŠTO NAS ČITATE I PODRŽAVATE SAJT😊


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1