Najzanimljiviji sajt Balkana

kokosova palma kokosiU narednom tekstu rećićemo vam kako raste kokosova palma... Kokosov orah je plod kokosove palme. Ljuska kokosova oraha služi kao zaštita  unutrašnje jezgre kokosa kad plod pada na zemlju velike visine....

Na samom početku da vam kažemo šta je  po  naučnoj definiciji kokosova palma od  koje nastaje kokos (orah) ...


Kokosova palma(lat. Cocos nucifera) je drvenasta biljka iz porodice palmi koja je rasprostranjena u tropskim krajevima, pogotovu na obalama i ostrvima Tihog i Indijskog okeana. Njeno ime potiče od grčke reči soso (zrno, plod). Pod tim imenom, kokosova palma je poznata svuda u svetu, a svuda u svetu se i koristi.


Kokosov orah ima nekoliko slojeva: spoljašnji, dlakavi, tamnosmeđi koji je tvrd, a na dnu ima tri rupe koje podsećaju na ljudsko lice. Orah je dugačak od 5 do 20 centimetara. Unutra, odmah iza tvrde i tamne ljuske, nalazi se sloj guste bele jezgre. Šupljina kokosovog oraha ispunjena je vodenastom tekućinom koja se zove kokosovo mleko koje je jel' kao što svi znamo bele boje
kokosAko ste ikad videli kokosov orah, onda ste opazili da ima tri udubljenja, zapravo tri nerazvije­na pupoljka. Kad se kokosov orah s ljuskom posadi u zemlju, iz jedne rupe počinje se razvijati mlada biljka. Kokosova palma mora rasti osam godina da bi donela svoj prvi plod.!

Razvijena kokosova palma cveta preko cele godine i gotovo uvek ima po nekoliko zrelih oraha. Potrebno je više od godinu dana da jedan kokosov orah sazre, što zavisi od mesta na kome palma raste ili o njenoj vrsti. Na jednoj kokosovoj palmi može izrasti prosečno oko 50 oraha godišnje.!

Kokosova palma naraste od 7 do 30 metara u visinu i na vrhu ima krunu od dugog, pernatog lišća, čija se veličina kreće od 3 do 7 metara. Kokosov orah uspeva na tlu koje se nalazi na 900 metara nadmorske visine, ali obično se uzgaja u nižim područjima.

Kokosova palma je neobično drvo, jer može živjeti i u morskoj vodi, ali joj ona nije neophod­na. Kokosove palme rastu blizu mora, jer njihovi plitki korijeni mogu tamo naći potrebnu vlagu.

Morska voda također ne može oštetiti ljusku kokosovog oraha. Znači, kad orah padne u more,talasi ga mogu odneti do neke udaljene plaže na kojoj orah počne da klija i počinje rasti kao nova kokosova palma.

Na kraju evo jedne zanimljivosti veznae za kokos. Jedan kokosov orah prodat za 1,14 miliona evra. Ovaj milionki vredn kokos se ubraja se u vrednije eksponate ugledne aukcijske kuće "Kristi“ u London.Pitate se zašto je toliko vredan kokosov orah ?

Pa zato što se nalazio se na brodu "Baunti" kapetana Vilijema Blaja (1754-1817) ovaj milionski vredan kokos "preživeo" poznatu pobunu na brodu "Baunti"Zbog novonastale situacije u svetu sa Koronom, smanjene su vesti o zanimljivostima na svetskim portalima , pa tako i na našem sajtu .Veoma teško doći do nekih novih dnevnih zanimljivosti Hvala na razumevanju.Hvala što nas čitate i podržavate naš sajt
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1